Event & ZabavaMuzika

Poslušajte Marin novi singl ‘Pismo nikome’ urađen na poeziju Ive Andrića

0
credit: privatna arhiva

Mostarski kantautor Sanel Marić Mara objavio je novi singl. Nakon Maka Dizdara, Alekse Šantića, Safvet Beg Bašagića, Antuna Branka Šimića i drugih velikana bosanskohercegovačke poezije, Mara je sa svojim bendom ukomponirao i nobelovca, književnika Ivu Andrića.

Riječ je o pjesmi ‘Pismo nikome’ urađenoj po istoimenom tekstu Ive Andrića iz davne 1940. godine, koju su Mara i bend pod producentskom palicom Đanija Pervana snimili u mostarskom Pavarotti centru.

-Prije svega, imati privilegiju, sreću, dar stvaranja i rada s ljudima koji te razumiju, upotpunjuju je nešto što bih poželio svima. Takav put te odvede na mjesta koja su često ugodna, neizvjesna, drugačija i predivna. Tako se dogodilo i ovaj put. Novi izazov je naš nobelovac, književnik Ivo Andrić – kazao je Mara i objasnio kako je nastala ideja ukomponiranija Andrićeve poezije s čime se još nijedan autor nije uhvatio u koštac na način da tekst našeg nobelovca pretoči praktički u jedan melankolični pop rock izričaj.

-U razgovoru s meni dragim ljudima, prijateljima iz Travnika – Enes Skrgo, Emir Nazzif Fetahović, koji su nam sredinom 90-ih organizirali prve poslijeratne koncerte u predivnom gradu Travniku dobili smo par lokacija za uraditi koncert. Jedna od tih lokacija je i rodna kuća Ive Andrića. Svirati ‘Vasduh i Kovilje’ u kući nobelovca, pjesme Maka Dizdara, Alekse Šantića, Safvet Beg Bašagića, Antuna Branka Šimića, a ne svirati Ivu Andrića bilo bi besmisleno i uvrjedljivo – dodao je Mara.

LIFE:  Zoe Kravitz će glumiti Catwoman u novom filmu ‘The Batman’

Ono što je mostarskog kantautora posebno privuklo u Andrićevom tekstu jest činjenica da poezija napisana davne 1940. godine savršeno oslikava stanje u kojem danas živimo.

– Tekst njegove pjesme ‘Pismo nikom’ iz davne 1940-te još dok je Andrić boravio u Berlinu me je privukao na prvo čitanje. Sve ono što osjećam sada u zemlji i vremenu u kojem živim je kao nacrtano u ovoj pjesmi. Ponovo me je pjesma ukomponirala. Zahvaljujući divnim ljudima, muzičarima, Dario Lukić (klavir), Đani Pervan (producent), Martin Hausler (klarinet), Marko Jakovljević (bass), Jasmir Sljepčević (bubanj), uspjeli smo izaranžirati, snimiti, te tako uokviriti jednu cjelinu i našu kulturnu scenu obogatiti za još jednu pjesmu jednog od najvećih književnika sa ovih prostora, Ivu Andrića – pojasnio je Mara.

Produkciju kompozicije radio je Đani Pervan u Home Sweet Home Studio Sarajevo, a mastering Kai Blankenberg, Skyline Tonfabrik u Düsseldorfu. Lyric Video je uradio režiser Amir Grabus, dugogodišnji prijatelj Mare i benda.

Iza Mare su dosad četiri albuma – “Kroz”, “Funkcija života u e – molu”, “Vasduh i Kovilje”. Svaki je posebna priča ispričana na svoj način, takoreći konceptualan. Baš kao što je novi singl ‘Pismo nikome’.

Facebook komentari

Manchester United, HSV, Real, a sad i Celtic: Koji su sve evropski prvaci igrali protiv Sarajeva?

Previous article

”Bokserska akademija Mirsad Čebo”: Cilj je da se boks popularizuje u Sarajevu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *