IntervjuMuzika

[Life intervju] Helem Nejse: Kod nas nema laži, nema prevare. Mi smo ono što jesmo i naše pjesme nastaju iz istinskih osjećanja 

0

‘Gluten tag’ naziv je novog albuma sve popularnijeg benda Helem Nejse. Album pod etiketom Croatia Recordsa na tržište izlazi 15. 3., a šest dana poslije, 21. marta, Čika Gagara, Stihomir Klepić i Toshi Domaćin, ili kraće rečeno Helem Nejse, održat će koncert u sarajevskom Domu mladih.

Bit će to promocija novog albuma, ali i, kako najavljuje ekipa iz Helem Nejsea, njihov najveći samostalni koncert u dosadašnjoj karijeri za koji se, kako kažu u intervjuu za Life.ba, spremaju kao da će biti na Brodveju.

Koncert će se održati pod etiketom Red Bull Presents što garantira vrhunsku produkciju, ulaznice se prodaju odlično tako da se očekuje pun Dom mladih. U intervjuu za Life.ba Helem Nejse govore u novom albumu, o onome što ih inspiriše, kao i planovima za budućnost koja osim muzike uključuje i još dosta drugih projekata na kojima Helem Nejse uporedo radi već nekoliko godina…   

Novi album donosi novu dozu energije i optimizma. U ovom vremenu potpune apatije, kako Helem Nejse donosi optimizam i energiju? 

-Za razliku od našeg prvog albuma „Go u gostima“, pa donekle i drugog „Pola čovjek pola jedan“, na albumu je dosta veselijih, energičnijih, pozitivnijih pjesama. Razlog za to je jednostavan; nismo više toliko ogorčeni i ljuti, a to nismo zato što nam više nije toliko dosadno jer nismo više besposleni. Mnogo radimo, trudimo se, borimo se, a to nam je u posljednje vrijeme donijelo ozbiljne rezultate. Trenutno uživamo u svom studiju, radimo u potpunosti slobodno i neovisno. To se sve odrazilo i na pjesme, jer kod nas nema laži, nema prevare. Mi smo ono što jesmo i naše pjesme nastaju iz naših istinskih osjećanja.

Što je to što vama daje energiju? 

-Možda je malo nelogično ali nama umor daje energiju. Kako to? Pa jednostavno; kada se nakon jednog radnog dana vratimo kući shvatimo da smo taj dan snimili jednu pjesmu, napravili epizodu crtića Bruca Braca Bruda Brada, smontirali rubriku za rejdio šou, dali dva intervjua, bili na četiri sastanka, odigrali predstavu i još se uspjeli i dobro zabaviti. I kada to sve posložimo glavi to nam da snagu i energiju za novi radni dan od kojeg očekujemo još više i puno bolje…

Šta publika može očekivati od novog albuma koji nosi zanimljiv naziv ‘Gluten tag’? Zašto Gluten tag? 

-Publika može očekivati vesele note, većinom ljubavne pjesme ali i zanimljive goste. „Gluten tag“ je svojevrsna oda odlasku mladih u Njemačku; trbuhom za kruhom.

Samo šest dana poslije izlaska albuma, slijedi koncert u sarajevskom Domu mladih. Jeste li uzbuđeni pred ovaj koncert, kakva su očekivanja? 

LIFE:  [video] Helem Nejse - More Than Weed

-Vjeruj mi, ko na iglama smo već pet dana. Samo da to hairli prođe, pa da krenemo na holandsko-belgijsku turneju. Uzbuđeni smo, spremamo se kao da radimo koncert na Brodveju. Publika može očekivati spektakl kakav još uvijek nije viđen u Sarajevu.

Tri albuma u tri godine. Što je ono što je obilježilo te tri godine? 

-Nama je obilježio odlazak sa radija i pravljenje svog studija. Sada smo potpuno neovisni, slobodni i radimo samo ono što želimo. U te tri godine je postojala izlazna strategija i plan kojeg smo se držali.

Kada se osvrnete na početke, na što pomislite ili čega se sjetite? 

-Naše početke je obilježila radijska emisija. Ne možemo a da se ne sjetimo nedeljne cašpije u 22 sata kada je bukvalno cijela BiH bila uz radio prijemnike, a pozvi su pljuštali sa svih strana. Nije nam jednom pao strim zbog opterećenja, a linije pošmrkane zbog previše poziva. To su bili najiskreniji dani, tada smo bili mlađi, naivniji ali i uznemireniji. Kako je vrijeme odmicalo, a rezultati dolazili tako smo se i mi malo po malo opustili i krenuli punom parom.

Arhivska fotografija – photo Sulejman Omerbašić

Kako biste opisali muziku koju stvarate? Mnogi komentiraju da je to mješavina različitih žanrova… 

-Naša muzika je muzika koja se nama sviđa. To i jeste miks raznih žanrova, nije to klasični hip hop. Mi volimo i sevdah i narodnjake i pop i regeton i rege… Svega toga ima u našim pjesmama.

Što kažete na ovoliki odlazak iz BiH, ne samo mladih, nego svih generacija? 

-Mi tu vidimo svoju šansu da otvorimo nova tržišta. Tamo su puno bolje plate, pa se i karta može naplatiti puno više. Odemo tamo sviramo raji što je otišla, uzmemo ozbiljan keš i vratimo se ovdje da ga trošimo po našim standardima. Samo idite raja i slušajte Helem Nejse. Nemojte gledat ko je zadnji bio. I da, zadnji nek ne zatvara vrata. Možda dođu neka sretnija i bolja plemena.

Što je za Vas izvor optimizma, nade? 

-Rad, rad i samo rad. Kada imaš puno obaveza nemaš ti vremena za pesimizam.

Planovi za budućnost? 

-Pored albuma i još kojeg spota u ovoj godini planiramo 7. sezonu Helem nejse rejdio šoua. Također, trenutno radimo na novim epizodama Bruca Braca Bruda Brada koje će trajati duže, uključili smo još nekih likova i lokacija, pa će i sam crtić biti puno zanimljiviji. Planiramo da sviramo cijelo ljeto, a već je dosta toga bukirano. Uglavnom, ne mislimo stajat, planiramo ubaciti u još jednu brzinu više, pa kud puklo da puklo.

Facebook komentari


Upozorenje stručnjaka: 10 mitova o koronavirusu u koje ne smijete vjerovati

Previous article

Spars Realway protiv Slobode traži opstanak u ABA ligi 2

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Intervju