Event & ZabavaIntervjuMuzika

Mostarka s muzičkom karijerom u USA – Zana Messia: Ne znam zašto su mene izabrali za stipendiju, ali to je jedan od najvećih blagoslova

0

U Californiji je proteklih dana svjetlo dana ugledao novi spot Mostarke Zane Mesihović, koja nastupa pod umjetničkim imenom Zana Messia, za pjesmu „Ride This 2 The End“.

Riječ je o prvom singlu s novog albuma pod nazivom „11:11“, na kojem su sve pjesme snimljene u dvije verzije.

Pop verziji koju izvodi Zana Messia, te rock-soul verziji koju izvodi Zanin alter-ego bend ”The Midnight Mission”.

Rođena Mostarka s karijerom u USA, Zana je za Life.ba govorila o nadolazećem albumu, svojoj muzici i školovanju. Ali, pomalo i o novim hobijima, te rodnom Mostaru.   

Nedavno je izašla novi single za koji je urađen spot. O čemu govori pjesma? 

-Pjesmu sam napisala dok sam još uvijek bila u kandžama jedne toksične veze. Nakon što sam napisala tu pjesmu, a možda i radi toga što sam je napisala, našla sam način da tu vezu završim i spot to simbolično opisuje.

Tko je radio spot i kakvi su komentari?  

-Spot je radio mladi grčki redatelj Nerris Nassiri koji je odrastao u Americi. On je već radio za Disney, Meghan Trainor itd. Inače je moj školski drug sa UCLA-a. Evo vidim da je spot već bio gledan preko 100000 puta, to su dobri rezultati. S tim da je dugačak i napravljen kao kratki film s dijalozima. Mislim da ga to čini interesantnim.  Karla Mera je producent. Daria Mason je mlada talentirana dizajnerka koja je dizajnirala odjeću.

Riječ je o najavi za novi album? Kakav će to album biti? 

-Moj novi album je eksperiment s konceptom muzičkog žanra. Žanrove su izmislile radijske postaje da bi lakše monipolizirali muziku. Sve moje najdraže umjetnike je uvijek bilo teško klasificirati jer žanrovi u stvari nisu ništa drugo nego statični nazivi. Jedan od mojih muzičkih uzora, kompozitor i klavijaturista Duke Ellington je rekao: «Postoje samo dvije vrste muzike; dobra muzika, i onda druga vrsta.»

S kim si sve surađivala na novom albumu?  

-Album sam producirala sa Ebenom Christopherom, aka Mega, Billy Mohlerom, basistom kojeg ste možda vidjeli na Grammy nagradama s Dolly Parton kojoj je svirao bas. On inače ima više Grammy nominacija. Miks i master je radio dobitnik 2 Grammy-a Stuart Schenk.

LIFE:  Video: Obavezno posjedovanje zimske opreme od 15. novembra do 15. aprila

Više o albumu se može naći na stranici: https://youtu.be/AAIOxJ_Fk2o

Za koje tržište je novi album namijenjen? 

-Svijet je postao globalno selo. Tržišta više nisu geografske teritorije nego grupe ljudi okupljene oko istih interesa, godišta, itd. Tako da to prepuštam svojim PR ljudima, ali mislim da je 11 pjesama u pop produkcijama dovoljno jak materijal za pop tržište, dok bend The Midnight Mission može bolje odgovarati nezavisnim i koledž stanicama. Za mene je ovo zabavan eksperiment!

Kako će građani BiH i regije moći doći do pjesama? 

-Single je dostupan na iTunes, Spotify, Youtube, Pandori, itd. Ne možete ga promašiti! Ako odete na moj website www.zanamessiamusic.com možete čuti još pjesama sa albuma (to je tajna). Ali ako odete, dodajte se na mailing listu za ekskluzivan materijal koji ću slati samo članovima mailing liste.

Karijera ti je u zamahu. Nastupala si sa Stevie Wonderom, radila muziku za brojne filmove, što je iduće? 

-U zadnje vrijeme sam se dosta posvetila razvijanju moje druge ljubavi, komedije. Imam dosta prijatelja koji su komičari, tako da odem na neki open mic tu i tamo…. i polako sam počela graditi i neku publiku. To je za sada više hobi ali moram priznati da su me komedija i komičari oduvijek fascinirali. Sama pomisao da možeš stajati na sceni, bez instrumenata, bez ičeg, te samo kroz svoje ideje zabavljati i razveseliti publiku – to je nešto magicno.

Obrazovala si se na jednom od najprestižnijih svjetskih univerziteta -UCLA-u. I to na jazz studies. Je li studij kraju? 

-Studij je došao kraju!!! Arrivederrci. Zaista sam zahvalna na stipendiji koju sam dobila od muzičkog mogula Jerry Mossa. Ne znam zašto su mene izabrali i kako ali to je jedan od najvećih blagoslova u mom životu, zaista, ali sam presretna da više nisam đak- nije bio lak studij!

Dođeš li u rodni Mostar? 

-Da, nadam se krajem ljeta/početkom jeseni. Želja mi je živjeti u Mostaru bar dio svake godine i nadam se da ću zaraditi dovoljno da sebi mogu priuštiti da živim malo na sve strane.

Facebook komentari


Osim: Rijetko koja ekipa u BiH može reći da nije zadovoljna bodom protiv Čelika

Previous article

Kako i čime nadzirati komšije: Kamera ili retrovizor?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *