Muzika

Omiljena pjesma bubnjara Pink Floyda Nicka Masona

0

Ako ste obožavatelj kultnog Pink Floyda vjerojatno ne bi mogli jednostavno odgovoriti na pitanje koja vam je njihova najdraža pjesma.

Kraljevi progresivnog rocka imali su toliko dugu i raznoliku karijeru da praktički svakodnevno možete birati ‘novu’ omiljenu pjesmu.

Ipak, bubnjar Pink Floyda Nick Mason ‘suočio’ se s tim izazovom pa je u kratkom razgovoru za magazin GQ otkrio svoju omiljenu pjesmu. Mason je bio ritmički temelj Pink Floyda na kojem je ostatak ekipe stvarao danas skoro svima poznate muzičke hitove. Uz Rogera Watersa, Syda Barretta, Davida Gilmoura i Richarda Wrighta, Mason je sudjelovao u stvaranju niza fenomenalnih ‘stvari kojima je taj bend koketirao s gotovo svim postojećim žanrovima. Jedan od takvih žanrovskih utjecaja na stvaralaštvo Pink Floyda bio je utjecaj jazza na pjesmu koju Mason naziva svojom omiljenom.

-Obično kao svoju omiljenu pjesmu navodim ‘Set The Controls for the Heart of the Sun’, kazao je Mason.

Pomalo iznenađujuće, s obzirom da fanovi uglavnom ‘pucaju’ na ‘Money’ ili ‘Wish You Where Here’. Mason je svoj izbor obrazložio…

-Zabavno je svirati tu pjesmu i ima zanimljivu dinamiku, kazao je bubnjar Floyda, objasnivši usput i jazz ‘porijeklo’ te pjesme.

-Tačno znam odakle taj jazz element u pjesmi. Iz filma ‘Jazz on a Summer Day’ u kojem bubnjar Chico Hamilton svira solo s metlicama. Prekrasan solo bubnja i potpuno različit od bilo kojeg drugog bubnja u to vrijeme.

LIFE:  „Bila je najluđa od svih, grize kad ljubi...“: Ko je divlja Merry u novoj pjesmi „Srčanog udara“ i Zlatana Ćehića Ćehe

Osim u nekoliko navrata, jazz nije bio pravac koji je ekipu iz Pink Floyda previše interesirao.

-Imao sam neko zanimanje za jazz, ali me je prošlo kada sam shvatio da trebate biti previše tehnički sposobni da to svirate. Danas kada gledam tehnički izvrsne bubnjare sam sebi govorim ‘volio bih da to mogu i ja odsvirati tako’. Vjerovatno bi i mogao ako bi se više posvetio tome umjesto da se ‘bavim’ automobilima, kazao je Nick Mason.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *