LifeMuzika

Stairway To Heaven je original

0

Grupa Led Zeppelin izašla je kao pobjednik iz višegodišnjeg sudskog spora o vlasničkim pravima nad pjesmom Stairway To Heaven, tačnije uvodnim rifom pjesme za koji je ipak dokazano da nije ukraden.

Naime, britanske rok legende su 2014. godine optužene da su kopirali pjesmu Taurus, benda Spirit iz SAD-a, koja je napisana 1968, tri godine prije Stairway To Heaven.

Deveti američki apelacioni sud u San Francisku jučer je potvrdio presudu iz 2016. godine, kojom je već utvrđeno da Led Zeppelin nije kopirao.

Stairway To Heaven i dalje se pojavljuje na listi najboljih rok pjesama, a ovaj slučaj je jedan od najduže vođenih sudskih sporova u historiji muzičke industrije, koji je javnost pomno pratila.

Pjevač Led Zeppelina, Robert Plant i gitarista Jimmy Page, koji su napisali pjesmu mogli su se suočiti sa plaćanjem odštete od nekoliko miliona dolara u slučaju da je dokazano suprotno.

LIFE:  U Wuhanu nema novih zaraženih četvrti dan zaredom

Pjesmu Taurus napisao je gitarista benda Spirit, Randy Wolfe, poznat i kao Randy California. On je umro je 1997, a slučaj protiv Zeppelina je pokrenuo Michael Skidmore, povjerenik za njegovu imovinu.

Naime, Led Zeppelin i Spirit svirali su zajedno nakon što je pjesma Taurus napisana, a Skidmore je sugerisao da je Page napisao svoj rif za gitaru nakon što je uživo slušao izvođenje Taurusa. Tvrdio je da pjesme imaju slične progresije akorda.

Porota je ovu tvrdnju na suđenju 2016. odbacila. Ipak, 2018. Deveti američki apelacioni sud u San Francisku odlučio je da je sudija počinio niz pogrešaka u procesu i odredio novo ročište. Ipak, na novom ročištu koje je okončano jučer, vijeće od 11 sudaca presudilo je glasovima devet naprema dva da Stairway To Heaven nije plagijat pjesme Spirit.

Facebook komentari


Spars Realway protiv Slobode traži opstanak u ABA ligi 2

Previous article

Utakmica Split – Široki bez gledatelja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life