KulturaMuzika

Približavanje klasične muzike bh. publici kroz sevdah [video]

0

Približiti klasičnu muziku bosanskohercegovačkoj publici složen je zadatak, ali pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić znaju kako, obrađuju sevdalinke na klasičan način.

Dugogodišnja saradnja i promocija klasične muzike rezultirali su originalnom idejom, koju publika sve više prihvata.

– Trebamo njegovati našu kulturnu baštinu, historijsko naslijeđe, a jedan od načina za to je i da se sevdalinka približi publici – kazala je Feni Šehanović Sarajlić.

Smatra da se moraju raditi kompromisi, jer nema dovoljno publike koja bi isključivo slušala klasičnu muziku.

– Teško je cijelo vrijeme držati pažnju publike na klasičnom repertoaru, iako je ona željna ozbiljne muzike i ozbiljnih umjetnika – navodi Šehanović Sarajlić te najavljuje snimanje dvije verzije sevdalinki ”Kraj tanana šadrvana” i ”Tebi majko misli lete”.

LIFE:  [foto] Treći Jazz Masterclass Muzičkog Centra Pavarotti završio zajedničkim koncertom predavača i polaznika

Naglašava i da su obrade sevdalinki u BiH jako česte, međutim, ističe, obrade na klasičan način nisu, a snimaka nema nikako.

Smatra da će njihova ideja biti osvježenje na bh. muzičkoj sceni.

Huseinagić je odrasla u porodici u kojoj se njeguje sevdah, a ljubav prema tradicionalnoj muzici naslijedila je od dede Nedžada Salkovića.

– Moji lični afiniteti su se kretali prema klasičnoj muzici, a ljubav prema sevdahu je utkana u mene, tako da nisam mogla zamisliti da bi sevdalinku mogla donijeti na bilo koji drugi način osim belkanto tehnikom pjevanja – rekla je Huseinagić.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *