Muzika

[roditelji i djeca muzičari] Veletanlić, Hadžimanov, Huljić, Kovač, Kusturica i Novković

0
Ilustracija, arhivska fotografija

Nastavljamo naš serijal o roditeljima i djeci u svijetu muzike.

Mnogo je primjera u svijetu muzike gdje su umjetnici svoje prve korake imali kao djeca, imitirajući roditelje, a kasnije i završili baveći se slikarstvom, muzikom ili nekom drugom umjetnošću.

U muzici su neki od njih Hulio i Enrike Inglesias, Bili, Džo i Jakob Armtrong, Bob, Zigi i Demian Marli… Bob i Jakob Dilan, Leonard i Adam Koen, Pol i Džejms Mekartni i mnogi drugi.

Ima mnogo primjera i u sportu, ali o tome nekom drugom prilikom. Ono na šta ćemo se u ovom serijalu fokusirati jesu muzičari sa prostora ex-Yu čija su djeca krenula njihovim stopama.

Ovu priču objavljivali smo u nastavcima, a sve možete pročitati na linku Roditelji i djeca muzičari

Prethodno objavljeni tekstovi: 

Gabi Novak, Arsen i Matija Dedić

Dado i Yehan Džihan

Louis i Marko Louis

Branko i Zala Đurić

Senka Veletanlić, Zafir, Vasil i Marta Hadžimanov

Senka Veletanlić je nekadašnja srbijanska pjevačica i glumica, a njen suprug Zafir Hadžimanov je jedan od pionira zabavne muzike u bivšoj Jugoslaviji. Njegovo ime je ispisano zlatnim slovima u historiji muzike na ovim prostorima.

Njihov sin Vasil Hadžimanov također je uspješan muzičar, koji pored toga što sa svojim bendom Vasil Hadžimanov bend spaja etno muzičku baštinu Balkana sa zapadnjačkim muzičkim podžanrovima, radio je muziku na brojnim filmovima i serijama.

U posljednjih dvadesetak godina radi punom parom i niže velike uspjehe. Njegova kćerka Marta Hadžimanov je prozvana čudom od djeteta koliko je talentovana.

Vjekoslava, Tonči i Ivan Huljić

O bračnom paru Huljić nema potrebe previše pisati. Ovaj dvojac koji je napisao stotine najvećih hitova u Hrvatskoj i generalno na Balkanu. Sa grupom Magazin su napravili sve što su mogli, a novi projekat Madre Badessa također niže uspjehe.

LIFE:  Uoči koncerta u The Garden Breweryju, Mile Kekin zalijeva „Beton“

Njihov sin Ivan Huljić je također muzičar i tekstopisac, a dugo godina je svirao klavijature u Magazinu.

Mišo i Ivana Kovač

Pjevač sa najviše prodanih ploča zabavne muzike u Hrvatskoj je Mate Mišo Kovač. Harizmatični pjevač stekao je status hrvatske muzičke legende. Ivana Kovač, njegova kćerka, nastavila je očevim stopama i bavi se zabavnom muzikom. Pjevala je u grupi Magazin a nakon izlaska iz grupe nastavlja solo karijeru.

Emir i Stribor Kusturica 

Iako je primarno reditelj, Emir Kusturica je pored toga i vrhunski muzičar. Dokaz za to su pune sale širom svijeta sa No smoking orchestrom u kojem bubnjeve svira njegov sin Stribor sa kojim je zajedno komponovao i neke od pjesama. Pored albuma i koncerata zajedno su radili muziku za brojne filmove.

Đorđe i Boris Novković

Đorđe Novković, hrvatski kompozitor zabavne muzike bosanskohercegovačkog porijekla, jedan je od hrvatskih najproduktivnijih autora muzike.

Pisao je pjesme za najveća muzička imena na Balkanu. Njegov sin je popularni izvođač Boris Novković, rođen u Sarajevu. U svojoj karijeri je izdao preko 20 albuma i kompilacija.

Svakako da na Balkanu postoji još nekolicina folk i turbofolk izvođača čija su djeca nastavila koračati njihovim stopama. Neki od njih su Nazif i Mirče Gljiva, Elena i Mile Kitić, Keba i Nataša Kojić i tako dalje…

Facebook komentari

Nurkić predvodio Portlanad u domaćoj pobjedi nad New Yorkom

Prethodni članak

TZKS uskoro gradi prvi informativni centar za turiste u Sarajevu

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Muzika