Muzika

Sedmični izbor/Frankie Knuckles, DJ Funk & Cinnaman

0
Sedmični izbor/Frankie Knuckles, DJ Funk & Cinnaman, Life.ba
ilustracija Pooneh Ghana / Red Bull Content Pool

U ovosedmičnom izboru za Vas smo odabrali “Couch Wisdom” emisiju za legendarnim Frankie Knuckles-om, zatim je tu DJ Funk iz Chicaga, i na kraju predstavljamo Cinnaman-a, jednog od najinteresantnijih holandskih DJ-eva.

Frankie Knuckles je legendarni producent i DJ iz Chicaga, SAD. Originalno je iz Bronxa, New York, gdje je i počeo karijeru koja će trajati 40 godina a samog Frankie-ja mnogi nazivaju pionirom i ocem house muzike.

Jedan je od odgovornih za kultna mjesta u New Yorku i Chicagu, kao što su Loft, Gallery, Warehouse. Sa svojom ekipom je 80-tih godina popularizovao pravac koji će se kasnije zvati – house.

Dobitnik je Grammy nagrade, uz mnoge druge, radio je sa mnoštvom muzičkih zvijezda, a grad Chicago mu je odao počast tako što je jednu ulicu nazvao po njemu. U ovoj emisiji Frankie Knuckles će se prisjetiti najinteresantijih detalja iz njegove zaista prebogate karijere.

Još malo ćemo ostati u Chicagu i poslušati snimak nastupa DJ Funk-a, snimljen u Novembru mjesecu u tom gradu. DJ Funk je još jedna legenda koja dolazi iz vjetrovitog Chicaga. Sa svojom “Do or Die” ekipom je bio među prvima koji je počeo miksati house, techno i hiphop / rap. Kasnije će to prerasti u novi muzički pravac koji danas svi poznaju kao ghetto house ili booty house.

LIFE:  TEA TAIROVIĆ POZIRALA U VRELOM IZDANJU - fanovi oduševljeni fotografijama, ona nikad bolje nije izgledala

Također je veoma uspješno vodio izdavačku kuću Dance Mania Records, na kojoj je izdao neka od antologijskih klubskih izdanja. Saradnje sa Basement Jaxx, Justice, DJ Sneak, Fast Eddie i mnogim drugima samo su potvrda njegove vanserijske karijere. Poslušajte njegov svjež miks iz Chicaga sa mnoštvom neizdatih traka i budućih izdanja.

Za kraj smo ostavili top selektora iz Amsterdama, producent i DJ poznat pod imenom Cinnaman. Dugogodišnji je radnik Rush Hour institucije (izdavačke kuće, prodavnice ploča i klubske večeri u Amsterdamu) koji je godinama gradio svoj unikatni zvuk i stil. Sa “Beat Dimensions” izdanjima je skrenuo pažnu svjetske muzičke javnosti na sebe, a njega etablirale kao jednog od značajnijih holandskih DJ-eva.

Pored toga uspješno vodi sopstvenu klubsku večer “Colors” na koje je doveo najveća svjetska imena elektronske muzike – Julio Bashmore, Skream, Jackmaster, Breach, itd. Poslušajte snimak njegovog nastupa u Cirihu, snimljen u Novembru mjesecu, i provjerite zašto je jedan od traženijih holandskih DJ-eva.

Također, svakodnevni radijski program sa snimcima nastupa, gostujućim mixevima, intervjuima i emisijama vaših omiljenih artista možete slušati na www.redbullradio.com


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like