Life newsMuzika

‘THE BOSS’: Muziku zavolio uz Elvisa, jedva se provukao kroz školu i postao legenda

0
‘THE BOSS’: Muziku zavolio uz Elvisa, jedva se provukao kroz školu i postao legenda, Life.ba
Bruce Springsteen

Legendarni Bruce Springsteen proslavio je 72. rođendan, a ‘The Boss’ i dalje snima i nastupa.

Bruce je rođen u New Jerseyju, gdje je i odrastao. Tata Frederick vozio je autobuse, a mama Adelle Ann radila je na sudu.

Ljubav prema muzici razvio je slušajući ponajviše Elvisa Presleya s čijim se pjesmama prvi put susreo još kao sedmogodišnjak. Oduvijek je maštao da će biti gitarist, pa je tako s 13 godina kupio prvu gitaru i počeo učiti svirati a kasnije i pomalo nastupati s lokalnim gitaristima. Kasnije su mu Tex i Marion Vinyard, koji su promovirali mlade nade, pomogli da se probije.

Jedva školu završio

Za razliku od sa sviranja, Bruce se nije baš proslavio u školi. Jednom prilikom ispričao je da ga je učiteljica doslovno ugurala u kantu za smeće jer je smatrala da ‘ondje’ i pripada. Srednju školu također je jedva završio. Ali, na muzičkom planu stvari su se odvijale dosta dobro.

Postao je gitarist sastava ‘The Castiles’, a kasnije i pjevač grupe. Snimili su dvije pjesme i imali gaže posvuda.

Od 1969. do 1971. je nastupao po rodnom gradu sa Steveom Van Zandtom, Dannyjem Federicijem i Vinijem Lopezom u sastavu zvanom ‘Child’, kasnije preimenovanom u ‘Steel Mill’.

Zanimljiva je anegdota kako je Springsteen dobio nadimak ‘The Boss’, za koji je govorio da mu se u biti ne sviđa, ali ga je ipak prihvatio. Naime, on je bio taj koji je uvijek dogovarao gaže s gazdama klubova, ‘uzimao’ je novac i dijelio ga članovima benda.

Albumi

Prvi album ‘Greetings from Asbury Park, N.J.’ objavljen je u siječnju 1973. Kritičari su bili oduševljeni, ali ne baš i Bruce, jer je prodaja albuma bila slaba.

Drugi album ‘The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle’ izašao je u samo osam mjeseci poslije prvog, dakle u rujnu iste godine. Opet se dogodila istva stvar. Kiritka je bila oduševljena, ali opet je izostao komercijalni uspjeh. Tada je na scenu stupio glazbeni kritičar Jon Landau koji je postao Bruceov menadžer i producent. 1975. izlazi treći album ‘Born to Run’, koji je uspio spojiti odličnu kritiku i komercijalni uspjeh. ‘The Boss’ je krenuo strelovito prema ‘gore’. Obožavatelji su smatrali da je to jedan od najboljih rock and roll albuma svih vremena i definitivno Springsteenov najbolji uradak. Tri godine nakon izbacio je album ‘Darkness on th Edge of Town’ 1978., a 1980. i ‘The River’ koji govori o životu radničke klase.

LIFE:  Kineski zakon o plovidbi: Prvo dostaviti detaljne informacije državnim tijelima i angažirati kineske kapetane

Albumom ‘Nebraska’ iz 1982. malo se udaljio od rocka, a ako je suditi prema njegovoj biografiji, u periodu kad je radio na tom albumu je bio izrazito depresivan.

Springsteen je 1987. objavio mirniji album ‘Tunnel of Love’. Skrasio se četiri godine kasnije s Patti Scialfom (68), s kojom je dobio troje djece; sinove Evana (31) i Sama (27) te kćer Jessicu (29). Sa suprugom se preselio u Los Angeles iako je bio itekako povezan sa životom u New Jerseyju i nije požalio.

Izbacio je dva albuma ‘Human Touch’ i ‘Lucky Town’. 2002. je objavio ‘The Rising’ prvi studijski album nakon 18 godina. U siječnju 2009. objavio je album ‘Working on a Dream’, a lani ‘Letter to You’, koji je sniman uživo u njegovu matičnom uredu u New Jerseyu s E Street Bandom.

Iako već ima 72 godine ‘The Boss’ najavljuje novu turneju 2022. godine.

-Ako sve bude ok, idemo na turneju iduće godine. Naravno, sve ovisi o tome šta će se događati s virusom, ali ‘The E Street Band’ se vraća na turneju, kazao je Springsteen stranim medijima.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like