Muzika

[Umjesto recenzije] Dino Merlin je titulu Čarobnjaka zamijenio novom – Barba Dino!

0
[Umjesto recenzije] Dino Merlin je titulu Čarobnjaka zamijenio novom – Barba Dino!, Life.ba
Dino Merlin

Svečano možemo reći da Dino Merlin, iako u novoj pjesmi ponovo spominje čarobnjaka, nije više čarobnjak. Naša institucija muzička, naš Čarobnjak je sinoć postao Barba Dino.

Svoju titulu Barbe, naš nekadašnji Čarobnjak, ostatku svijeta je simbolično objavio u Port Montenegro resortu na obali crnogorskog dijela prelijepog Jadrana.

Osim toga što je sada Barba, Dino je sinoć ponovo napravio čaroliju, on je stvarno unio radost u mnoge domove naše BiH, a bogami i u domove naše dijaspore širom svijeta.

Video spot je veoma dobro napravljen i na fascinantan način je iznio Dininu novu pjesmu, a premijera mi je pomogla da nakon dugo vremena po prvi put  bar na kratko zaboravim na epidemiju i epidemiološke mjere.

I još uvijek opčinjen, Barba Dino me je uspio vratiti u mladost, kako introm koji mi zvuči kao modernizovani mix muzike sa njegovih prvih albuma, a kadrovi spota sa morem na početku, “bacilo” me je na Brenine “Hajde da se volimo” s kraja osamdesetih godina.

[Umjesto recenzije] Dino Merlin je titulu Čarobnjaka zamijenio novom – Barba Dino!, Life.ba

Zanimljivo je da je Dinin glas, za razliku od onoga što smo mogli čuti na prethodnim albumima, drugačiji – podsjeća na osamdesete, a u prvom dijelu pjesme posebno je stavljen ispod muzike.

Zvučalo mi je kao da je taj dio pjesme manje bitan. Nakon intra, dance zvuk iznad Dininog glasa nas poziva na ples i također vraća u osamdesete.

Iako možda nije zvuk koji će oduševiti današnje producente, zvuči kao savršen mix svih prethodnih Dininih zvukova koji savršeno pristaju uz Barba Dinu i cijelu ovu čaroliju osamdesetih, zajedno sa odličnim video spotom koji nekako dođe kao list koji savršeno pripremljenu i oblikovanu smjesu uvija u savršen japrak.

A ko će bolje takav zvuk izmiksati osim Mahira Beathouse zajedno sa Dinom? Definitivno, niko. Miksom su uspjeli postići efekat da čujem njegovu staru muziku moderno umiksanu, iako možda nisu koristili stare beatove.

Dok slušam i gledam video imam osjećaj da dolazi iz budućnosti. Nevjerovatan efekat kome možda mogu pripisati i katasrofu koju je korona napravila u muzičkom biznisu, ali opet Barba je odlučio sada je pustiti, kao naručena da ostavi emotivan trag u meni.

LIFE:  SindromZ vam donosi osvježavajući singl - Limunada

Pjesma postaje ozbiljnija nakon prvog refrena, koji zvuči “keči” i kao pravi ljetni hit iz lijepih vremena. Dino donosi svoju filozofiju u drugom dijelu pjesme. Otkriva zamišljenoj ljubavi ko smo “Mi”. Kao da sumira cijeli život i cijelu karijeru. Kao da prikazuje sudnji dan, ali ljubavni.

Pokazuje jedinstvo u različitosti, prikazujući različito obojene plesače, ali koliko god obojeni, oni su isti. Nakon toga plesačice na ovom ljubavnom  sudnjem danu izgledaju kao rasplesane hurije.

Zaista je puno ljubavi i poziva na zajedništvo u različitosti, uz zvuk koji nas vodi kroz ljepotu i zajednički napredak čovječanstva osamdesetih – savršeno u jednu cjelinu umiksana muzika, tekst i video.

Bravo Barba Dino!!! Samo ti ovo možeš. Rijetki mogu dosegnuti ovaj nivo, ali bilo ko da je umjesto Dine izvodio iste riječi, istu muziku i isti video spot, bilo bi degutantno i popljuvano.

Barba Dino, svojim iskustvom ovome svemu daje dušu, i šmek koji u ovim korona okolnostima izgleda kao da je budućnost sa čitavom prošlošću sada tu, sve sažeto u toj jednoj riječi “Mi”.

Univerzum u jednoj tački, spreman za novi Big bang, a u isto vrijeme kao da se otvorio do beskonačnosti i vratio ponovo u jednu tačku.

Spot tako i završava, kako svi gledaju u prikrivenu ljepotu svjetlosti, koja treba da bude otkrivena i objašnjena, kao što je Babra Dino otkrio ko smo “Mi”.

“Standing ovation for Barba Dino”, i moja nagrada za tvoj, do sada najbolji mix muzike, stihova i videa.

UDO


product-image

Dino Merlin - Mi

10

Barba Dino, svojim iskustvom ovome svemu daje dušu, i šmek koji u ovim korona okolnostima izgleda kao da je budućnost sa čitavom prošlošću sada tu, sve sažeto u toj jednoj riječi “Mi”.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like