Muzika

Video: 5 DJ nastupa na neobičnim lokacijama

0
photo Waleed Shah - Red Bull Content Pool

U davna vremena, prije superklubova i ogromnih muzičkih festivala – DJ-i  i muzički entuzijasti, u šumama, poljima, napuštenim prostorima i zdanjima tražili su mjesta gdje će masama donijeti euforiju.

Danas, u organizovanom party svijetu, DJ-i su najčešće ograničeni na svirke u klubovima, ili na bini u okviru velikih ograđenih događaja.

Unatoč svemu, i sada postoje primjeri gdje DJ superzvijezde nastupaju na neočekivanim lokacijama. Donosimo nekoliko slučajeva koji podsjećaju na rana vremena rave-a.

Paul Oakenfolnd i Carl Cox – Stonehenge, UK

Počeci karijera ove dvije legende vežu se za sami počatak acid house scene u Engleskoj. Veterani elektronske muzike prešli su dug put do nastupa na jednoj od najpoznatijih turističkih lokacija svijeta.

Ako je gubljenje u plesu i muzici hedonistički ritual, onda se ispravnim čini imati DJ set na UNESCO zaštićenoj lokaciji, koja je (vjerovatno) i prije 1000 godina bila mjesto zabave. Paul Oakenfold se pored ovoga može pohvaliti i nastupom na Mount Everest Base Campu.

Nina Kravitz – Kineski Zid

Ruskoj techno i acid kraljici Nini Kravitz, jutarnji nastupi nisu nepoznati. Zapravo, čini se da uživa u jutarnjim setovima na festivalima i u klubovima širom svijeta.

Početkom 2018. Nina se otisnula na put kako bi u jutarnjim satima zabavila ekipu koja pleše na tornju, na zidu izgrađenom od ni manje ni više, nego kineske Ming Dinastije.

Peggy Gou – Y-40, Venecija

Kitovi i delfini znaju – zvuk je glasniji pod vodom. Ispod površine zvučni valovi prolaze direktno kroz vodu i ravno u glavu. Zbog toga većina partija na bazenu propušta najbolje. Zaboravite skakutanje oko bazena – utopite se u doživljaj. Posjetitelji Elrow Deep House eventa su pozvani da se pridruže zabavi u Y-40 u Veneciji, najdubljem bazenu svijeta, gdje su ih dočekali Artwork i Peggy Gou.

Fatboy Slim – Zgrada britanskog parlamenta

Početkom devedesetih, nakon natpisa tabloida engleska javnost uzburkana je pojavom zabava na javnim mjestima, što je 1994. dovelo do izglasavanja zakona o prevenciji takvih događaja. U 2013. plesna muzika ipak je u drugačijoj poziciji, i važan je izvozni i uvozni produkt za vlade širom svijeta. Tako je u martu te godine Fatboy Slim postao prvi DJ koji je svirao u zgradi Parlamenta, u okviru inicijative za veće uključenje mladih u zajednici kroz muzičke i plesne projekte.

Goldie – London Eye

  1. kao i 2013. Red Bull Music Academy je preuzeo londonsku atralciju London Eye, i u svakoj njegovoj kabini ustupio mjesto najpopularnijim engleskim klupskim noćima i njihovim DJ-ima. Na panoramskom točku visokom 135 metara, nastup je imao legendarni osnivač Metalheadz labela Goldie. Dok se točak okretao, redao se i zvjezdani line-up DJ-a – Richie Hawtin, Skream, Erol Elkan, Todd Terry, Gilles Peterson, Derrick May, Boy Better Know, i mnogi drugi.

Facebook komentari

Šuker: Hrvatska u Zagrebu počinje gradnju Nacionalnog stadiona

Previous article

Pogledajte dokumentarac: Asia Rising – The Next Generation Of Hip Hop

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Muzika