Nakon MAC-a u Beogradu zaključujemo: Muzika na Balkanu je izgubljena

- Advertisement -

MAC je održan u Beogradu. To je Music Award Ceremony, ime je na engleskom jer je nemoguće da zvuči isto i na hrvatskom i srpskom. Ciljna grupa su Hrvatska i Srbija, a usput su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Organizacijski veoma zahtjevan projekat, i to ne samo tehnički. Nevjerovatno je skupiti toliki broj poznatih i dolazećih muzičara na jednom mjestu.

Skup projekat u svakom smislu riječi koji u BiH ne bi mogli organizovati ni uz podršku svih nivoa vlasti.

Tehnička realizacija je toliko prenapućena da je bilo veoma teško pratiti sve audio-vizualne podražaje namijenjene publici u areni, kao i TV gledateljima koji su pratili uživo prijenose.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Sva tehnička raskoš nije bila dovoljna da ovom ogromnom miksu različitih muzičkih žanrova i muzičara različitih svjetonazora da smislenu vezu.

Ovo je bio više skup odličnih performansa, koje bi vjerovatno u smislen show mogli pretvorili samo Holiwoodski režiseri.

Stara garda pjevačica i pjevača su tu da podrže onu mlađu, ali kako je sve izgubilo vrijednost, tako se i muzika na Balkanu izgubila. Od šunda do trapa, od kafanskih do youtube muzičara…

Toliki broj nastupa i toliko nagrada i toliko dug program su imali “wow efekat”, ali na kraju ostaje pitanje: “zbog čega sve ovo?”.

Ogroman broj muzičara koji trebaju popularnost kroz nagrade i prezentaciju u pet država bi bio dovoljno dobar odgovor na pitanje zašto. Ok, prihvatljiv je odgovor, ali neće držati vodu bez Hollywoodskih režisera.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Projekat je toliko velik i toliko raznovrstan da je gotovo nemoguće ugurati u jedan smislen, normalno dugačak i televizijski isplativ i vrijedan show. To sve samo zato što je muzika na Balkanu izgubljena, i traži se.

MAC 2020. je bio jedan fenomenalno tehnički realizovan event i organizacijski jedan od najzahtjevnijih muzičkih evenata na Balkanu.

MAC je veoma dobar pokušaj da se izgubljenoj muzici na Balkanu da neki oblik, pa ćemo nastaviti pratiti i vidjeti kakvi će biti rezultati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...