Nezirović: MC Pavarotti kulturom pokušava ujediniti podijeljeni grad (VIDEO)

- Advertisement -

Muzički centar (MC) Pavarotti Mostar nizom kulturno-edukacijskih aktivnosti ovoga tjedna proslavio je 22 godine postojanja.

Vršitelj dužnosti direktora MC Pavarotti Elvedin Nezirović u razgovoru za Fenu podsjetio je da je Centar svečano otvoren 21. prosinca 1997. godine na inicijativu svjetski poznatog tenora Luciana Pavarottija i Bona Voxa iz grupe U2 te drugih poznatih glazbenika.

– Zadaća Pavarottija je našim sugrađanima prenijeti neko znanje i umijeće u području glazbe, ali nismo bazirani isključivo na glazbene radionice nego i na druge kreativno-edukativne radionice, a tu prije svega mislim na Plesni klub “Flash”, školu animiranog filma i još neke druge aktivnosti koje su usko vezane uz glazbu i ono što glazba predstavlja – kazao je Nezirović.

Istaknuo je kako je jedan od osnovnih zadataka MC-a Pavarotti razvijati i poticati kulturu u Mostaru.

– Organiziramo različite kulturne događaje poput koncerata, izložbi, promocija knjiga i svih drugih oblika urbane kulture, odnosno onoga što danas kultura u svijetu jeste – kazao je Nezirović.

Po njegovim riječima, ono po čemu je Centar Pavarotti autentičan u podneblju u kojem živimo je to da se duže od 20 godina bavi misijom kulture zasnovane na univerzalnim vrijednostima.

PROČITAJTE JOŠ:  Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

– Glazba je kao neki jezik kojega svi razumiju, a MC Pavarotti već 22 godine pokušava srušiti barijere koje postoje u ovom gradu još od početka 1990-ih godina. To je ono što je utkano u naše temelje, ono što je bila sama ideja ljudi koji su osnivali ovaj centar i zapravo jedina kulturna politika koju mi sve ove godine pratimo i na kojoj inzistiramo. Nadamo se da će MC Pavarotti na tom putu ustrajati – istaknuo je Nezirović.

Centar ima status javne ustanove, odnosno kulturne institucije te ga financira Grad Mostar.

– Taj novac dovoljan nam je da pokrijemo osnovne troškove poput plaća uposlenicima i slično, a za sve druge vrste troškova, koje je nužno izmiriti za funkcioniranje jedne ustanove, moramo se snalaziti sami. Imamo nekih donatora, dosta toga uspijemo zaraditi kroz naše samofinanciranje, radom studija, iznajmljivanjem prostora i slično, a to nam pomaže kako bismo pokrili komunalne troškove, troškove struje i slično. Zgradi treba jedna temeljita sanacija, ali potrebno je tu još dosta novca da bi se sve dovelo u najbolji mogući red, odnosno da bi se dobila onakva forma kakvu institucija poput ove zaslužuje – kazao je Nezirović.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Laka objavio singl "Mama"

Što se tiče planova za budućnost, Nezirović je kazao kako je primarni cilj zadržati postojeće polaznike radionica, odnosno djecu i mlade.

– Naši planovi svake godine se svode na isto, a to je zadržati djecu i mlade u Centru. Planiramo i proširiti programske kapacitete u skladu s našim mogućnostima, ali i kapacitete u smislu kreativno edukativnih radionica te razvijati neke druge programe koji će biti u skladu s osnovnom politikom MC-a Pavarotti, a to je da smo otvoreni prema svima te da i dalje kulturom pokušavamo ujedinjavati podijeljeni grad i premostiti zapreke i porušene mostove koji u ovom gradu postoje – istaknuo je Nezirović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...