Event & Zabava

“Nišville” otvoren rekordom: Zajednički nastup sto džez muzičara

0
Niš, Srbija - 8. august 2019: Zajedničkim nastupom pet big bendova sa ukupno stotinu džez muzičara, kojim je dirigovao trubač Stjepko Gut, počeo je glavni program 25. "Nišville" jazz festivala, na kom će, tokom četiri večeri, svirati poznati svetski i domaći muzičari. Za ovu priliku prvi put su istovremeno bile iskorišćene obe glavne festivalske bine "Earth" i "Sky", dok se dirigent nalazio na međubini, specijalno montiranoj za ovaj događaj. ( Sasa Djordjevic - Anadolu Agency )

Zajedničkim nastupom pet big bendova sa ukupno stotinu džez muzičara, kojim je dirigovao trubač Stjepko Gut, počeo je glavni program 25. “Nišville” jazz festivala, na kom će, tokom četiri večeri, svirati poznati svetski i domaći muzičari, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ovu priliku prvi put su istovremeno bile iskorišćene obe glavne festivalske bine “Earth” i “Sky”, dok se dirigent nalazio na međubini, specijalno montiranoj za ovaj događaj.

Publika je na početku Festivala čula big bendove iz Srbije, Argentine, Bugarske i Hrvatske i tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih muzičara. Svirali su poklon kompoziciju Duška Gojkovića “Nišville Jubilation” i, prema rečima organizatora, učestvovali u postavljanju nezvaničnog svetskog rekorda prema broju džez muzičara koji zajedno izvode jedno delo.

Deo ovog spektakla bio je i proslavljeni pijanista Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik Nagrade Nišvillea za životno delo.

Zvezda prve večeri festivala Mesio Parker dobio je nagradu “Šaban Bajramović”, a za glavne izvođače narednih dana najavljeni su Dejvid Marej, Kristijan Skot, Kris Poter, Dejv Libman, Džo Mersa Marli i Bob Geldof.

LIFE:  Purivatra: Status grada filma UNESCO-a za Sarajevo je ogroman potencijal

“Festival se zatvara 11. avgusta, kada će nastupiti Bob Geldof. Inače, veliki broj ambasadora i evropskih poslenika koji rade u Srbiji već je najavio dolazak na njegov koncert. Očekujemo da se u nedelju približimo rekordnoj posećenosti od prošle godine kada su nastupali Gipsy Kings”, kaže Branislava Jovanović iz “Nišville” tima.

Niš odiše džezom još od 2. avgusta kada je u gradu počeo uvodni festivalski program. Na više lokacija prikazuje se stotinak dokumentarnih i igranih filmova o muzici i džezu, odigrano je petnaestak muzičkih predstava, a održavaju se i mnogobrojne izložbe i koncerti.

Tokom deset predfestivalskih i festivalskih dana, više od 1.000 umetnika nastupa na 20 bina i učestvuje u više od 300 programa. Novina ove godine jeste Hip hop bina sa popularnim domaćim, regionalnim i inostranim rap izvođačima koji, kako kažu organizatori, stvaraju fuziju rap muzike s jazz, funk, soul, rock i srodnim muzičkim pravcima.

Facebook komentari


Votka Atomik, prvi proizvod napravljen u zabranjenoj zoni u Černobilu

Previous article

Osmanković se nada pobjedi u Zenici

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *