Event & ZabavaKultura

‘Othello’ W. Shakespearea u liku Enesa Salkovića nakon 46 godina na sceni BNP-a

0
‘Othello’ W. Shakespearea u liku Enesa Salkovića nakon 46 godina na sceni BNP-a, Life.ba

Premijera koprodukcijske predstave “Othello” u subotu navečer na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) ujedno će biti i centralni događaj 10. manifestacije Noć teatra u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

To je i treća premijera u 70. umjetničkoj sezoni BNP-a, a predstava je nastala u koprodukciji s “Peripetija Productionom” te Makedonskim narodnim teatrom iz Skoplja (Sjeverna Makedonija).

– Ovom premijerom svečano i zvanično otvaramo našu 70. pozorišnu i koncertnu sezonu. Nakon dvije sezone, kada smo imali premijeru predstave “Romeo i Julija”, ponovo je na našem repertoaru predstava po tekstu Williama Shakespearea – kazao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić, napomenuvši kako je zadnji put premijera “Othella” igrana 1973. godine.

On je istakao da je rad na predstavi realiziran u Skoplju, Ohridu, Zenici, a organizirano je studijsko putovanje u Veneciju. U komadu sudjeluje 10 glumaca – po pet iz BiH i Sjeverne Makedonije, dok je troje glumaca iz glumačkog ansambla BNP-a.

– Ovdje Shakespeare progovara kao naš savremenik…Postavljajujći univerzalna pitanja, on zapravo nudi i višeznačne odgovore. Njegova je veličina što ga treba znati pročitati, razumjeti, interpretirati, igrati… – kazao je umjetnički direktor BNP-a Nedžad Fejzić, dodavši da se radi o djelu najvećeg dramskog pjesnika u istoriji drame.

LIFE:  Graden of Dreams – Magične riječi koje otvaraju kapije srebreničke kamene ljepotice Gradine

Režiju je uradila Makedonka Nina Nikolikj, koja je navela da su šest mjeseci intenzivno radili na predstavi koja će se igrati na dva jezika – bosanskom i makedonskom.

– Najveći dio rada realiziran je u Zenici, gdje smo imali i najbolje uslove. Jezička različitost nije nam bila nikakav problem – kazala je Nikolikj, koja je zadovoljna da će predstava napokon izaći pred publiku u Zenici i Skoplju te dati konačan sud o urađenom poslu.

Glavna uloga povjerena je bh. glumcu, članu ansambla BNP-a Enesu Salkoviću, koji će glumiti lik Othella.

– Mi, glumci, smo tu da kroz jedan ritual predstavu donesemo publici. Ovo je za mene najznačajniji i najodgovorniji zadatak u dosadašnjoj karijeri. Možda sam mlad, možda nemam nekog životnog iskustva, ali sam se trudio da dam svoj pečat – kazao je Salković.

Druga premijera bit će održana 4. decembra u Skoplju, ali će je u narednom periodu vidjeti i publika u drugim državama regiona.

Dolazak na zeničku premijeru predstave potvrdio je i ambasador Sjeverne Makedonije u BiH Ekrem Ebibi.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *