Otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre

- Advertisement -

Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik, uz stihove Himne slobodi, ispred crkve sv. Vlaha u srijedu navečer svečano su otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će u 47 dana, do 25. kolovoza, na tridesetak scenskih i ambijentalnih lokacija gotovo 2000 umjetnika iz cijelog svijeta izvesti osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Ovogodišnju ceremoniju režirali su, po vlastitom scenariju, intendantica festivala Dora Ruždjak Podolski i njen pomoćnik Saša Božić, a pod sintagmom Ive Vojnovića “Dubrovnik plovi”.

PROČITAJTE JOŠ:  Pedeseti rođendan Bijelog dugmeta u Domu mladih

Glazbu su izveli Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Neizostavan dio otvaranja bio je i Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te djeca i građani Dubrovnika.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je Dubrovnik prije sedam desetljeća dobio kulturnu manifestaciju koja ga je nakon stoljeća i pol vratila na svjetsku scenu. “Dosta se toga promijenilo otkad je nekolicina entuzijasta krenula u ovaj projekt. Hvala svima koji su sve te godine na bilo koji način sudjelovali u i oko Igara”, rekao je Franković, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:  Grupa ZAR 15. aprila predstavlja pjesmu "Žurim" na kojoj su ugostili legendarnog Brunu Langera

Na otvaranju 70. Dubrovačkih ljetnih igara bila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanica premijera ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predstavnici diplomatskog zbora i drugi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...