Event & Zabava

Plesno takmičenje ‘Balance 2019’ u Narodnom pozorištu Sarajevo

0
Plesno takmičenje ‘Balance 2019’ u Narodnom pozorištu Sarajevo, Life.ba

Međunarodno takmičenje iz klasičnog baleta “Balance 2019” počelo je danas, a na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo će 60 takmičara iz BiH i regije tokom tri dana pokazati znanje i vještine iz klasičnog baleta i savremenog plesa.

Takmičenje organizira Udruženje “Tanzelarija” i namijenjeno je polaznicima osnovnih i srednjih baletskih škola, škola savremenog plesa te baletskih studija iz BiH i drugih država.

Takmičare iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore ocjenjivat će žiri u sastavu: Ivanka Lukateli, Ana Genzić i Ksenija Dinjaški, a supervizor je Emina Minka Kamberović.

One su danas na konferenciji za medije koja je održana prije početka takmičenja kazale da im je cilj okupiti mlade plesače i njihove pedagoge koji žele pokazati znanje iz klasičnog baleta i savremenog plesa, kao i jedinstveni umjetnički izraz.

– Zahvaljujući mladima, entuzijastima koji su organizirali ovo takmičenje, ono ima razvojni put, a mi smo tu da mlade motiviramo nagradama, pohvalama, ali je jedini i pravi put – ići naprijed. Zato sam ponosna na sve vas i ponosna sam na ovaj grad – kazala je Kamberović.

Novina je da će sa takmičarima raditi i baletni pedagog Borislava Durić koja će držati vježbe starijim kategorijama u prvom krugu.

Takmičenje sadrži Prvi, Drugi i Finalni krug koji završava 22. maja na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje će biti upriličena svečana Gala večer baleta.

LIFE:  Samo JEDAN dan nas dijeli od spektakla - pridružite se i ludo se zabavite

Kroz originalne varijacije i koreografije predstavit će se najbolji takmičari, kao i spacijalni gosti – sarajevski Baletni ansambl i djeca sa oštećenim sluhom.

Najbolji takmičar osvojit će specijalnu nagradu “Emina – Minka Kamberović”, dok će se ostalim takmičarima s visokim brojem bodova pružiti prilika za osvajanjem stipendija za Summer Dance Camp Vranje i Ljetnu baletnu školu Zagreb.

Najboljem takmičaru “Balance 2019” pripast će specijalna nagrada “Emina Minka Kamberović” koja je ustanovljena ove godine, a ostali takmičari sa visokim brojem bodova mogu osvojiti i stipendiju za Summer Dance camp Vranje 2019. i Ljetnu baletnu školu Zagreb.

Ulaz na sve događaje i Gala večer je besplatan.                                                          Ove godine angažiran je fizioterapeut Adel Muratović koji će raditi sa takmičarima poslije kvalifikacija.

Predsjednica Udruženja “Tanzelarija” Ivana Hadžihasanović je izrazila nadu da će takmičenje ostaviti veliki utisak na ljubitelje baleta i biti motivacija da se što više mladih počne baviti ovom umjetnošću, kao i da će balet opstati u Sarajevu i BiH.

Fena


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like