Popularna igrica Fortnite ostaje bez podrške na iPhoneu

- Advertisement -

Igrači popularne igre „Fortnite“ neće primati ažuriranja na iPhoneima nakon što je proizvođač Epic Games u srijedu optužio Appleov App Store za monopol i odlučio da neće ukloniti opciju direktnog plaćanja koju je nedavno omogućio.

Pravna bitka je nastala nakon što je Epic Games uveo svoj vlastiti metod kupovine u igri za „Fortnite“ na App Storeu ranije ovog mjeseca, umjesto da koristi Appleov sistem za kupovinu koji naplaćuje provizije od 30 posto.

Apple je odgovorio uklanjanjem igre „Fortnite“ iz App Storea i prijetnjom da će ukinuti povezani račun, što bi učinkovito blokiralo i distribuciju Unreal Enginea, softverskog alata kojeg koriste stotine drugih proizvođača aplikacija.

PROČITAJTE JOŠ:  Mujo Hodžić, učesnik "Zvezda Granda" umro u 26. godini

Sutkinja Yvonne Gonzalez Rogers iz Okružnog suda SAD-a za sjeverni dio Kalifornije početkom sedmice je zabranila Appleu da isključi Unreal Engine, ali je dopustila proizvođaču iPhonea da „Fornite“ izbaci iz svoje online trgovine dok Epic ne ispuni zahtjev Applea i ponovo postavi aplikaciju bez mogućnosti direktnog plaćanja.

Obrazloženje sudije bilo je da se Epic neće suočiti sa „nepopravljivom štetom“ zbog privremenog uklanjanja funkcije direktnog plaćanja dok je postupak protiv Applea u toku.

„Slažemo se sa mišljenjem sutkinje da je za Epic razuman potez da se uskladi sa pravilima App Storea“, naveli su iz Applea dan nakon sudske odluke.

PROČITAJTE JOŠ:  Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

U blogu objavljenom u srijedu, Epic je saopštio da se načelno ne slažu s Appleovim pravilima plaćanja i da neće ponovno postaviti „Fortnite“ u App Store bez sistema direktnih plaćanja.

„Njihov prijedlog je poziv Epicu da se dogovori sa Appleom kako bi oni zadržali svoj monopol nad plaćanjem putem iOS-a, suzbijajući slobodnu konkurenciju na tržištu i pumpajući cijene“, piše u postu koji je objavio Epic Games.

„Iz principia nećemo učestvovati u ovoj prevari“, zaključili su u Epicu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...