Povratak u budućnost, tuzlanska verzija [foto]

- Advertisement -

Kako ćemo pozivati leteći taxi, kako će izgledati mobilni telefoni za 20 godina…, samo su neka od pitanja postavljena u četvrtak na tuzlanskoj info sesiji održanoj u Cinestar Cinema gdje su u okviru Red Bull Futur/IO, projekta koji kreativne umove iz cijelog svijeta poziva da kroz video klipove u trajanju od 60 sekundi podijele svoje vizije budućnosti 2030. godine.

Maštovitim pričama protkanim i vlastitim iskustvima, ali i željama, govornici na tuzlanskoj sesiji “dcdc76”, Demir Selmanović i Mario Ilić podijelili su svoje vizije budućnosti s mladima.

Između ostalog, govorili su o tome šta je predviđanje budućnosti, kako oni vide idealnu budućnost, kako tehnologija može doprinijeti predviđanju budućnosti…

“Zamislite da koristimo energiju iz budućnosti koja bi nam omogućila da se krećemo naprijed. Šta je ta energija, otkud ona dolazi”, jedno je od pitanja koja je postavio “dcdc76”. On je spomenuo i teoriju Singulariti, kao i to da nauka trenutno radi na povezivanju ljudskog mozga sa cloudom.

“Kako svijet koji čovjek živi i vidi povezati sa energijom? Oni su veoma kompatibilni. Energija postoji, svuda je oko nas. S druge strane, mi smo ti koji vidimo iluziju. Živimo je. Tu želimo biti uspješni, a da bismo to uspjeli trebali bi biti svjesni i uskladiti se sa energijom oko nas. U tom usklađivanju se negdje nalazi energija iz budućnosti za kojom tragamo“, kazao je on između ostalog.

Profesor Demir Selmanović istaknuo je da “kao ljudska rasa, patimo od hroničnog nedostatka mašte”, te upozorio na, kako je rekao, “često pogrešno korištenje tehnologije”, ali i neke dobre strane poput rješenja problema redukcije vode u Tuzli.

PROČITAJTE JOŠ:  Kad se jedna vrata zatvore druga se otvore: Ne osvrći se

“Zato mislim da je za maštu potrebno hrabrosti, kazao je on. Također, postavio je pitanje kakvi će biti gradovi u budućnosti, odnosno, da li će ih uopće biti te da li su nam potrebni s obzirom na način života kojim već sada živimo.

“Hoće li nam roboti dostavljati ćevape”, pitao je Selmanović u namjeri da i tako skrene pažnju mladima da još više maštaju i razmišljaju o svojim vizijama budućnosti te ih pozvao da se prijave na Futur/IO i idejama tako osiguraju bolju budućnost.

Kako sve to pretvoriti u kvalitetan video zapis sa što manje troškova, a s kojim se moguće prijaviti na Futur/IO, objašnjavao je Mario Ilić. On je Tuzlak koji fotografiju studira u Beču, a za njega kažu da već sada živi budućnost.

“Ideja! To je ključ. Scenario je također jedna od važnijih stavki, ali ako niste osobe od scenarija, jednostavno snimite što više materijala koji ćete poslije složiti u montaži”, kazao je on napomenuvši kako su neki od najboljih njegovih snimaka nastalih proteklih godina koštali “nula maraka”.

Gosti tuzlanske info sesije bili su i učenici Srednje elektrotehničke škole u ovom bh. gradu, a koji su svojim idejama i izumima više puta do sada plijenili pažnju javnosti.

Jedna od njih je “narukvica za sprečavanje nasilja” koja pritiskom na 3D printano dugme šalje poruku, odnosno poziv u pomoć prethodno određenom mobilnom telefonu. Također, i njihova ideja vreća za spavanje koja toplotnu energiju čovjeka pretvara o električnu, a s kojom su, kako su rekli, željeli pomoći migrantima u BiH da “bar napune mobitele”, oduševila je tuzlansku publiku.

PROČITAJTE JOŠ:  Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

U ulozi moderatora te neka vrsta veze između sadašnjosti i budućnosti, u Tuzli je bio Kenan Musić.

Tuzlanskom druženju prethodilo je sarajevsko, a nakon oficijelnog dijela programa, uslijedila je zabava uz ritmove DJ Indiga.

Podsjećamo, autori najboljih globalnih vizija bit će pozvani na trodnevnu edukacijsku Akademiju, koja će biti održana u martu 2019. godine u Lisabonu (Portugal), gdje će u jedinstvenom okruženju biti dio inspirativnih radionica i diskusija.

Također, učesnici će imati mogućnost da dalje razviju i usavrše svoje koncepte uz ključne voditelje mišljenja u ovoj zajednici te se tako izbore za šansu da ih Red Bull Media House pretoči u profesionalnu produkciju.

Važno je znati

Prijave za Red Bull Futur/IO otvorene su do 8. februara 2019. godine.

Za prijave, pojedinačno ili kao grupa, potrebno je imati više od 18 godina starosti, a samo će vođa pobjedničkog tima putovati na Red Bull Futur/IO Akademiju.

Aplikanti trebaju posjetiti web stranicu Red Bull Futur/IO i poslati kratki video u trajanju do 60 sekundi, sa svojom vizijom poželjne budućnosti 2030. godine. Sredinom februara će biti odabrani pobjednici, koji će učestvovati u Red Bull Futur/IO Akademiji krajem marta u Lisabonu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

Rasprodano je već pola kapaciteta dvorane Bosanskog kulturnog centra...

Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu…

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum uveliko se priprema...

Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Pedeset godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi" jubilej je koji...

Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Maher Zain, jedan od najboljih svjetskih izvođača duhovne muzike...