Regionalni Route WB6 volonteri na Mostar Street Arts festivalu

- Advertisement -

 U sklopu ROUTE WB6 Regionalnog Volonterskog programa razmjene, 9 mladih osoba sa teritorije Zapadnog Balkana  volontiralo je na  Mostar Street Arts Festivalu od 5.9 – 12. 9. 2021. Mladi su bili angažirani na brojnim volonterskim zadacima tokom festivala, a imali su i priliku da posjete veliki broj turističkih atrakcija Hercegovine. Najveći broj ovih mladih ljudi posjetio je Mostar, ali i Bosnu i Hercegovinu  po prvi put. Pomagali su u stvaranju murala, realizaciji kulturnih aktivnosti te dali značajan doprinos odvijanju aktivnosti festivala koji je oživio ulice Mostara.

Miloš Vučinić, mladi volonter iz Kosovske Mitrovice istakao je sljedeće: “Tokom ovog iskustva upoznao sam nove ljude sa različitih krajeva sveta, mogu reći da sam naučio dosta kako o drugim kulturama, tako i o kulturi BiH. Za vreme festivala sam imao prilike i da uradim nešto novo što nikada do sada nisam uradio, tako da sam veoma srećan što sam došao ovde i pomogao u sprovođenju ovog festivala. Hvala RYCO i KULTU na ovom iskustvu, nadam se da će ih biti još više u budućnosti i pozivam mlade ljude da se priključe u program volontiranja.” Volonterka iz Albanije Sidorela Pere iz grada Korce dodala je kako je ovo prvi put kako je posjetila Mostar, ali da je već svojim prijateljima najavila da će se zasigurno vratiti skupa.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Kad će taj kružni?

Glavni cilj ROUTE WB6 projekta je promoviranje regionalnog volontiranja kao alata kojim se smanjuje društvena i etnička distance među mladima u regiji te se jačaju njihove prosocijalne i europske vrijednosti koje vode do pomirenja, stabilnosti i prosperiteta u regiji. Projekt na području zapadnog Balkana implementira konzorcij predvođen Regionalnim uredom za suradnju mladih (RYCO) te partnerima, kao što su Institut za razvoj mladih KULT iz BiH te Beyond Barriers, SEEYN, Lens, MKC Bitola, ADP Zid i Mladi istraživači Srbije. Projekt podržava Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...