Event & ZabavaLife news

Renomirani gitaristi na Sarajevo International Guitar Festivalu

0
Renomirani gitaristi na Sarajevo International Guitar Festivalu, Life.ba
Ilustracija Aaron Rogosin / Red Bull Sound Select / Content Pool

Jedanaesto izdanje Sarajevo International Guitar Festivala ove godine biti će realizirano u periodu od 11. do 14. juna, a javnosti će prezentirati tri vrhuska gitaristička cjelovečernja koncerta.

Festival, 11. juna,  otvara mlada nada evropske gitarističke scene Cristina Galietto (Italija), koju je kritika već odavno prepoznala po specifičnom umjetničkom senzibilitetu, nagrađenom mnogobrojnim evropskim priznanjima.

Pažnje vrijedno biti će i drugo veče, 13. juni,  kada će koncertni podij podijeliti Özberk Miraç Sarigül (Turska) i Jonas Egholm (Danska) – umjetnici sa ostvarenim međunarodnim karijerama.

Svojevrsni festivalski vrhunac predstavlja nastup jedne od najvećih gitaristica današnjice – briljantne Margarite Escarpe (Španija), čiji je prepoznatljivi gitaristički izražaj odavno osvojio srca publike, ali i kritike.

Navedene koncertne aktivnosti realizirati će se u akustičnom ambijentu Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, sa početkom u 20 sati.

LIFE:  Poznati izvođači na ovogodišnjem Mostar Summer Festu

Novina u programskoj koncepciji Sarajevo International Guitar Festivala jesu predavanja koja će tokom prvog festivalskog dana održati eminentni pedagozi i gitaristi Mario Eterović (Srbija) i Luka Vlašić (Hrvatska). Predavanja, koja u fokusu imaju aktuelne teme vezane za muzičko izvođaštvo općenito, ali i gitaru kao instrument, rezultat su nastojanja direkcije da pored umjetničke obuhvati i pedagoško-edukativnu komponentu.  Predavanja, inače javnog karaktera, odvijat će se u koncertnoj sali Cvjetko Rihtman, saopštćili su organizatori.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like