Event & ZabavaKultura

Rijeka 2020. – “Operom industriale” spektakularno otvorena Evropska prijestolnica kulture

0

Više hiljada ljudi prisustvovalo je u subotu navečer velikoj manifestaciji otvorenja Evropske prijestolnice kulture 2020. u Rijeci.

Centralni program bila je spektakularna izvedba muzičko-scenske „Opere industriale“ u režiji Dalibora Matanića. Na velikoj pozornici, smještenoj na De Franceschkijevom gatu, u riječkoj luci, izmijenilo se stotine izvođača, a sve je uveličao i spektakularni vatromet.

Opera je nastala po muzičkom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM, Josipa Maršića Zorana Medveda, u orkestraciji hrvatskog kompozitora Frana Đurovića

Svečanost otvorenja započela je naracijom pjevača grupe Let 3 Zorana Prlje Prodanovića, a kasnije su mu pridružili orkestar brusilica i klasična muzika. U programu su nastupili brojni muzičari, među kojima i DB Indoš – Kuća ekstremnog glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima, mješoviti Pjevački zbor otvorenja Evropske prijestolnice kulture predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača. U izvedbi je također sudjelovao i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat te ansambl od dvadeset riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači i radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Završna izvedba bila je znamenita antifašistička pjesma „Bella Ciao“. Slogan Evropske prijestolnice kulture je „Luka različitosti“.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like