Event & ZabavaLife

Ski Jedan – Najcool mjesto na hladnoj Bjelašnici

0

Dolina Babin do na Bjelašnici predstavlja jedan od najvitalnijih elemenata zimskog turizma u Bosni i Hercegovini. Turistička ponuda doline postala je u decembru 2020. godine bogatija za Ski Jedan.

Nasljednik popularnog sarajevskog okupljališta, Kluba Jedan, Ski Jedan predstavlja multifunkcionalni sportsko-ugostiteljski objekt koji će svoju namjenu mijenjati u zavisnosti od sezone. Trenutno, u skladu sa zimskom turističkom sezonom, centralni dio Ski Jedan zauzima Glice eko-klizalište.

Ski Jedan – Najcool mjesto na hladnoj Bjelašnici, Life.ba

Ovo ekološki prihvatljivo rješenje funkcioniše kao pravo klizalište na kojem se klizači kreću pomoću klizaljki. Međutim, klizanje je moguće bez potrošnje struje, vode i štetnih CO2 emisija. Tajna je u sintetičkom ledu, patentu švicarske kompanije Glice. Ovaj led koriste mnoga klizališta svijeta, ali i profesionalni sportisti, prvenstveno hokejaši kako bi uspješno mogli trenirati za vrijeme svakog godišnjeg doba. Glice eko-klizalište unutar Ski Jedan proteže se na 200 metara kvadratnih i od samog otvaranja je veoma popularno kod  osnovaca i srednjoškolaca koje roditelji dovode namjenski na Bjelašnicu kako bi se upoznali sa rekreativnim klizanjem, ali i djevojčica i dječaka koji kližu za vrijeme pauza od skijaških aktivnosti.

Ski Jedan – Najcool mjesto na hladnoj Bjelašnici, Life.ba

Ski Jedan nije samo klizalište, već je posjetiteljima na raspolaganju i asortiman probranih jela, alkoholnih i bezalkoholnih napitaka. Ova ponuda će već u februaru 2021. godine biti proširena u skladu sa prijedlozima gostiju i uključivat će i vegetarijanska jela. Mnogi gosti su pozdravili izuzetno pristupačne cijene jela i pića.

LIFE:  [foto] Bjelašnicu "okupirali" brojni posjetioci i skijaši

Ski Jedan nije teško pronaći. Nalazi se u šarenom balonu, tik do stanice šestosjeda, pola minute hoda udaljen od glavnog parkinga na Babinom dolu. Zahvaljujući sistemu  zagrijavanja i ventilacije, u unutrašnjosti se održava optimalna temperatura, kako za klizače, tako i za one koji uživaju u druženju uz jelo i piće. U današnjem dobu, vrijedi napomenuti da Ski Jedan nastavlja stazama Kluba Jedan po pitanju strogog poštivanja svih epidemioloških mjera.

Ski Jedan – Najcool mjesto na hladnoj Bjelašnici, Life.ba

Već sada posjetitelji Ski Jedan imaju priliku uživati u muzičkim selekcijama sarajevskih DJ-ejeva za vrijeme dnevnog i noćnog skijanja, a vesele sve mogućnosti i ideje koje Ski Jedan ekipa planira realizirati u nadolazećim mjesecima. Transformacije će se odvijati u skladu sa sezonama i epidemiološkom situacijom, ali Ski Jedan jedno nikada neće prestati biti – najcool mjesto na hladnoj Bjelašnici.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like