Slovaci prvaci svijeta u društvenoj igri Escape Room, Hrvatska druga

- Advertisement -

Slovački tim „Brainteaselava“ ponio je titulu najboljeg na Red Bull Escape Room svjetskom prvenstvu koje je proteklog vikenda održano u Londonu. Ukupno su nastupila 22 tima tokom dvodnevnog takmičenja u ovoj sve popularnijoj društvenoj igri.

Red Bull Escape Room prvenstvo svijeta je prvi put održano prije dvije godine u Budimpešti, te doživjelo veliki uspjeh među igračima diljem planete. Oštroumni takmičari iz zemalja poput Velike Britanije, Njemačke, Indije, Sjedinjenih Američkih Država i Brazila ove godine su morali prvo proći kroz državne kvalifikacije kako bi došli na polufinale u London.

Ovdje su timovi u petak imali pred sobom tri posebno izrađena desetominutna izazova nakon kojih su dvije najbolje ekipe prošle u finale.

„Brainteaselava“ i hrvatski tim „TG 170“ su bili najspretniji i našli se u finalnom „Omni’s Escape“ izazovu u do sada nikad viđenoj „escape sobi“ koju je izradio genijalni doktor Scott Nicholson. Ova soba se sastoji od četiri prostorije koje kod takmičara testiraju šest vještina rješavanja problema, i to: kreativnost, logiku, vizualizaciju, muzikalnost, pamćenje i strategiju.

PROČITAJTE JOŠ:  Pedeseti rođendan Bijelog dugmeta u Domu mladih

Slovacima je trebalo svega 27 minuta i 16 sekundi da „pobjegnu“ iz „Omni’s Escape“ sobe, što je za čak 10 minuta brže od tima iz Hrvatske. Za pobjedničku ekipu su nastupili: Emil Haas, Daniela Králiková, Michal Burger i Martin Králik.

Haas je rekao kako je fantastičan osjećaj biti svjetski šampion. „Nismo znali šta da očekujemo. Nismo bili sigurni koliko smo dobri, a protivnici su bili stvarno jako, no na kraju se pokazalo da smo ipak najbrži“, dodao je Slovak.

Dominik Erbeznik iz hrvatskog tima je nakon poraza u finalu kazao da su on i njegovi saigrači zadovoljni. „U finalu smo bili spori, ali smo se dobro zabavili. Oni su zaslužili pobjedu, bili su bolji tim“, istakao je Erbeznik.

PROČITAJTE JOŠ:  Mujo Hodžić, učesnik "Zvezda Granda" umro u 26. godini

Kreator sobe iz koje su takmičari morali pronaći izlaz u finalu je objasnio da je ovogodišnja postavka igre adresirala etičko pitanje, da li umjetna inteligencija (AI) ima prava? „Omni je AI agent koji želi napustiti laboratoriju i nadali smo se da će igrači misliti na to kada naručuju svoje uređaje. Takođe, smanjili smo kulturološki utjecaj u escape room-u kako bi svi imali jednake šanse da pobijede“, rekao je doktor Nicholson.

Vremena timova u finalu Red Bull Escape Room svjetskog prvenstva:

  1. Slovačka – 27:16:85
  2. Hrvatska – 38:06:25

Poredak pet najbržih ekipa u polufinalu:

  1. Hrvatska – 21:57:23
  2. Slovačka – 23:26:19
  3. Belgija – 23:34:91
  4. Velika Britanija – 23:42:63
  5. Estonija – 23:42:98

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Mostar Sevdah Reunion je dobitnik najznačajnijeg world music priznanja...

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...