Stay at home & Beat a Pro: U nedostatku pravog, online fudbalski turnir u BiH

- Advertisement -

Većina svjetskih sportskih takmičenja je odgođena, a isto se dešava i sa i Esport takmičenjima. Međutim, prednost Esporta je ta što se dosta takmičenja može prenijeti na online turnire.

Pod organizatorskom palicom Esport Asocijacije BiH i „Connect Arene“, i u saradnji sa Red Bullom, ovog mjeseca će biti organizovan jedinstveni online turnir „Stay at home & Beat a Pro“. Prijave su otvorene do 19.4.2020. godine.

Ako igrate PES i živite u BiH ili regiji, a igrali ste bar na jednom važnijem online ili LAN turniru, onda su vam imena Igor Zečević i Feđa Đedović možda i nepoznata. Međutim, imena „PlantifulBat7““ i Zeusinjo“ sigurno su poznata. Naime, dva bh. reprezentativca u PES-u koji trenutno brane boje FK Olimpik Sarajevo, odlučili su da pomognu razvoju PES scene dodatno u vrijeme izolacije. I oni će biti dio ovog višednevnog online turnira, a učestvovat će samo predselektivno tokom izbora osam najboljih.

Igrači iz cijele BiH stariji od 16 godina će imati priliku da osvoje vrijedne nagrade i pokažu šta znaju sa džojstikom u vjerovatno najboljoj nogometnoj simulaciji, Pro Evolution Socceru.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Inače, Zeusinjo je devetostruki prvak BiH u PES-u. Jednom je bio viceprvak, dok se Planti laskavom titulom prvaka BiH okitio jednom, a aktuelni je viceprvak.

S obzirom na to da su vatreni navijači Manchester Uniteda i Arsenala, za očekivati je da će sa tim klubovima i biti igrane utakmice kvalifikacija. Njih dvojica će osmisliti što zanimljiviji turnir i prepreke koje će svi prijavljeni morati proći kako bi se domogli „final 8“ dijela turnira.

Oba igrača su mišljenja da bi ovaj turnir trebao postati praksa kao uvod za državno prvenstvo koje se održava svake godine u ljetnom periodu. Također, očekuju da će ovakvi turniri u budućnosti ohrabriti veći broj igrača da počnu igrati online i da se okušaju u poluprofesionalnim i profesionalnim vodama.

„Nadam se dobroj zabavi i fer utakmicama svih učesnika. Potrudit ću se da ostanem neporažen u svim utakmicama, ali isto tako se nadam da ćemo ovim turnirom dobiti bar četiri ili pet novih imena na PES sceni BiH. S obzirom na to da Igor i ja nećemo biti učesnici finalnog turnira, time je ovo nesvakidašnja prilika za sve naše igrače da se okušaju i osvoje turnir. Pozivam sve igrače da se prijave i dokažu sebi i drugima da mogu krenuti putem Pro igrača“, rekao je Feđa.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

„Ja se samo nadam da će četiri igrača mog tima na kraju odnijeti pobjedu nad Feđinim timom i da ćemo se svi zabaviti. Bit će neobično da po prvi put nemamo ni Feđa ni ja takmičarski pritisak, pa iz tog razloga i očekujem veliki broj odličnih utakmica“, rekao je Igor.

Njih dvojica su na kraju pozvali sve da ostanu kod kuće, prijave se, zabave i osvoje nagrade te tako krenu putem Pro PES igrača.

Više informacija o turniru i prijavama koje traju do 19.4.2020. godine može se naći na Red Bull web stranici.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...