Event & ZabavaFilm

Tom & Jerry slave 80 godina

0
Tom & Jerry slave 80 godina, Life.ba

Prva epizoda bila je toliki hit da je odmah osvojila Oscara za najbolji kratki animirani film

Prošlo je 80 godina od emitovanja prve epizode jednog od najpoznatijih crtića – Tom & Jerryja, a ovaj dvojac i danas ima poklonike među ljubiteljima crtanog filma.

Avanture mačka Toma i miša Jerryja, koji žive u istoj kući i stalno se nadmudruju, bazirane su na njihovom vječnom rivalstvu. Uz puno jurnjave i duhovitih situacija u kojima bi se našli, epizode bi završavale tako što bi Tom ostajao bijesan, a Jerry sretan jer bi uspio doći do željenog cilja.

Mačak Tom i miš Jerry, prvobitno nazvani Jaspers i Jinx, pojavili su se u 164 kratke animirane epizode od februara 1940, od kojih je sedam dobilo Oscara za najbolji animirani kratki film. Osim toga, protagonisti su i dugometražnih filmova i bezbroj stripova, a nedavno su se pojavili i u videoigrama.

LIFE:  Završen 26. Sarajevo Film Festival: Najbolji film "Egzil" autora Visara Morine

Globalno popularne likove iz crtanih filmova stvorili su animatori MGM studija Bill Hanna i Joe Barber. Prva epizoda dobila je Oscara, a oduševljenje publike potaknulo je stvaranje 114 orginalnih epizoda. Poslije je bilo mnogo nastavaka, što uz kratkom, što u dugom obliku.

Prema izboru gledatelja 2015., Tom&Jerry proglašen je najboljim crtićem svih vremena, a njihove avanture, iako je prošlo puno vremena, i danas nasmijavaju one najmlađe.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like