Event & ZabavaFilm

Tom & Jerry slave 80 godina

0

Prva epizoda bila je toliki hit da je odmah osvojila Oscara za najbolji kratki animirani film

Prošlo je 80 godina od emitovanja prve epizode jednog od najpoznatijih crtića – Tom & Jerryja, a ovaj dvojac i danas ima poklonike među ljubiteljima crtanog filma.

Avanture mačka Toma i miša Jerryja, koji žive u istoj kući i stalno se nadmudruju, bazirane su na njihovom vječnom rivalstvu. Uz puno jurnjave i duhovitih situacija u kojima bi se našli, epizode bi završavale tako što bi Tom ostajao bijesan, a Jerry sretan jer bi uspio doći do željenog cilja.

Mačak Tom i miš Jerry, prvobitno nazvani Jaspers i Jinx, pojavili su se u 164 kratke animirane epizode od februara 1940, od kojih je sedam dobilo Oscara za najbolji animirani kratki film. Osim toga, protagonisti su i dugometražnih filmova i bezbroj stripova, a nedavno su se pojavili i u videoigrama.

LIFE:  'Parazit' najbolji film, Bong Joon Ho najbolji redatelj, Joaquin Phoenix najbolja muška, a Renee Zellweger najbolja ženska glavna uloga

Globalno popularne likove iz crtanih filmova stvorili su animatori MGM studija Bill Hanna i Joe Barber. Prva epizoda dobila je Oscara, a oduševljenje publike potaknulo je stvaranje 114 orginalnih epizoda. Poslije je bilo mnogo nastavaka, što uz kratkom, što u dugom obliku.

Prema izboru gledatelja 2015., Tom&Jerry proglašen je najboljim crtićem svih vremena, a njihove avanture, iako je prošlo puno vremena, i danas nasmijavaju one najmlađe.

Facebook komentari


WHO: Korona virus dobio novo ime – Covid-19, prva vakcina za 18 mjeseci

Previous article

Dule Savić, bivši fudbaler Crvene zvezde i Jugoslavije: Bajević je pravi ”Princ sa Neretve”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *