TV

Može li se plivati brzo poput velike bijele ajkule?

0

Sedmica morskih pasa (Shark Week), najiščekivaniji televizijski događaj ljeta, vraća se na Discovery Channel u ponedjeljak, 24. jula. Morski psi su na Discovery Channelu glavne zvijezde ljetnog programa već 29. godinu za redom, a ovog puta im se pridružuje i Michael Phelps, osvajač najvećeg broja olimpijskih medalja u historiji. Phelps će se upoznati s morskim psima i naučiti mnogo o ovim fascinantnim životinjama, između ostalog i kako roniti s njima. A čeka nas i sasvim posebno odmjeravanje snaga u filmu Phelps protiv morskog psa, u kojem će Phelps uz pomoć najmodernije tehnologije vidjeti može li plivati brzo poput velike bijele ajkule. Može li? Saznat ćemo u nedjelju 30. jula.

Sedmica morskih pasa svakog dana donosi nove zanimljive priče o morskim psima snimljene pomoću inovativne tehnologije koja nam omogućava uvid u jedinstvene vrste morskih pasa. Ovo je prva godina u historiji franšize kada će Sedmica morskih pasa biti usklađena širom svijeta, te će se emitirati tokom iste sedmice na Discovery Channelu u 220 zemalja svijeta.

Raspored programa za Sedmicu morskih pasa 2017.:

O MORSKIM PSIMA S MICHAELOM PHELPSOM – ponedjeljak, 24. jula u 23:00

Michael Phelps će s Docom Gruberom i Tristanom Guttridgeom iz laboratorija Bimini proći brzinski kurs o morskim psima: od razotkrivanja mitova do toga kako roniti s njima. Michael će naučiti kako sigurno roniti s morskim psima, te kako ostati smiren dok mu morski pas čekićar pliva 60 centimetara od lica, a sve to kako bi izbliza svjedočio nevjerovatnoj moći velike bijele ajkule. Produkcija Peacock Productions.

MORSKI PSI PROTIV KROKODILA – utorak, 25. jula u 23:00

Doktor Mark Meekan i  konzervator Paul de Gelder posjećuju plaže s najviše morskih pasa na svijetu na sjevernom području Australije u divljini Cobourg Peninsule. Meekanov je zadatak pobrojati morske pse i vrste u sklopu Vulcan Global FinPrint projekta, dok Paul de Gelder odlazi istražiti priče o krokodilima i morskim psima koji se sukobljavaju oko istog plijena – morskih kornjača. Šta se dogodi kada se četiri metra dugačak krokodil nađe u vodama koje su okupirane morskim psima? Upravo to će Mark i Paul pokušati otkriti. Produkcija Big Wave.

MORSKI PSI I GRAD: LOS ANGELES  – srijeda, 26. jula u 23:00

Uz obale Los Angelesa velikih bijelih ajkula ima više nego ikada prije, a izgleda da love i izvan sezone. Doktor Chris Lowe, direktor CSULB Shark Laba, želi saznati zašto im se broj povećava. Njegova ga istraga vodi na Guadalupe, otok nedaleko od Meksika, gdje će pronaći sve odgovore na svoja pitanja. Produkcija Arrow Media.

VELIKI BIJELI SERIJSKI UBICA – četvrtak, 27. jula u 23:00

Svake druge godine u oktobru – 2008., 2010., 2012. i 2014. godine – osamljena plaža na kalifornijskoj obali bila je mjesto užasnih napada velike bijele ajkule. Je li u pitanju isti morski pas koji se stalno vraća i je li bilo napada i u oktobru 2016.?

LIFE:  Njih troje su najveći favoriti za pobjedu u Zadruzi?

Doktor Michael Domeier vjeruje kako napadi na surferskoj plaži nisu slučajnost. Uz pomoć stručnjaka za morske pse, Ralpha Colliera i Cala Lutherana, te uz pomoć satelitskih oznaka i tehnologije DNK, Michael konačno želi otkriti o kojoj ajkuli se tačno radi. Produkcija Shark Entertainment.

MORSKI PAS ČEKIĆAR: UBOJITI APETIT – petak, 28. jula u 23:00

Početkom novembra golemi morski psi čekićari dolaze do Biminija (Bahami). Da bi otkrio zašto, vodeći stručnjak za morske pse Tristan Guttridge prati ove inače usamljene grabežljivce. Ultrazvuk proveden na ženkama čekićara pokazuje da većina očekuje mlade. Guttridge vjeruje kako provode zimu u Biminiju kako bi osigurale dovoljno hrane za mladunce koji se u njima razvijaju – a zatim se sele na obalu Floride kako bi vrebale novi plijen – dokazi su nepogrešivi. Produkcija Icon Films.

 AFRIČKI SAFARI S MORSKIM PSIMA – Subota, 29. jula u 23:00

Madagaskar nije poznat kao lokacija velike bijele ajkule, dapače prema podacima s kojima stručnjaci za morske pse raspolažu i velika bijela ajkula i tigrasti morski pas su  “izumrli” u vodama Madagaskara.
Zašto je onda velika bijela ajkula, označena u Južnoj Africi, putovala 2400 kilometara uz afričku obalu do Madagaskara? Da bi to istražio, Craig O’Connoll zajedno sa svojim timom putuje na taj daleki otok kako bi istražio da li je Madagaskar nova lokacija na kojoj se okupljaju velike bijele ajkule. Produkcija Arrow Media.

PHELPS PROTIV MORSKOG PSA – nedjelja, 30. jula u 23:00

Morski psi su jedni od najbržih i najučinkovitijih grabežljivaca na planeti. Pogledajte šta će se dogoditi kad Michael Phelps, najuspješniji svjetski plivač s čak 39 svjetskih rekorda i 23 olimpijske medalje, odluči otkriti može li plivati brže od svog najvećeg suparnika do sada? Cijenjeni svjetski plivač uspoređuje se s najučinkovitijim predatorom u oceanu: Phelps protiv morskog psa. Utrka počinje! Produkcija Peacock Productions.

Sharkopedia.com je i dalje najbolja online destinacija za sve informacije o morskim psima. Uz brojne činjenice o morskim psima, Sharkopedia je i ove godine proširena s materijalima koji uključuju
zapanjujuće fotografije, video sadržaj, intervjue sa stručnjacima i interaktivna iskustava.

Oceana i Discovery ponovno se udružuju kako bi spasili morske pse. Uz saradnju s drugim velikim brandovima, cilj je prikupiti novac za projekt Oceane o očuvanju morskih pasa, aktivaciju sistema obilježavanja morskih pasa i razvoj sadržaja za obrazovanje ljudi o važnosti morskih pasa u našem ekosustavu.


Comments

Comments are closed.

You may also like