U Collegiumu artisticumu otvorena izložba ‘Grafički kontinuiteti 1977-2017’

- Advertisement -

U Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu večeras je otvorena samostalna retrospektivna izložba “Grafički kontinuiteti 1977-2017” bosanskohercegovačkog grafičkog dizajnera Branka Bačanovića.

Bačanović je posebno prepoznatljiv po brojnim plakatima iz oblasti kulture, a izložba obuhvata oko 200 njegovih radova. Plakati su, kako je kazao, izloženi uglavnom hronološki, od 1977. pa sve do posljednjih koje je uradio za neke projekte u inostranstvu.

On se ogledao u svim oblicima grafičkog dizajna, a ističe se i po tome jer je u bh. pozorištima uveo praksu tretiranja pozorišnog plakata kao dijela predstave. Također je autor plakata za kultne filmove bh. i jugoslovenske kinematografije “Sjećaš li se Dolly Bell” i “Otac na službenom putu”, a vizuelno je oplemenio i kultnu monografiju Dubravka Lovrenovića “Stećci”.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pjevačica Sabina Dodik: Zeničanka koja svira klavir i violinu oduševila obradom hita Šemse Suljaković

Na otvaranju izložbe govorili su kustosica galerije Collegium artisticum Sanela Nuhanović, direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić, te bh. pisac, redatelj i teatrolog Gradimir Gojer.

Bačanović je, prema Gojerovim riječima, za ovu sredinu značajan iz najmanje dva razloga.

– Prvi razlog je visoki artizam njegovog grafičkog dizajna koji mu je omogućio da u oštroj konkurenciji bude na čelu i dobitnikom nekih od najznačajnijih nagrada za grafički dizajn i teatar. Drugo je da je on jedan od prvih polivalentnih grafičkih stvaralaca koji se nije zaustavio samo na plakatu već je nastavio stvarati i u drugim sferama – kazao je Gojer.

PROČITAJTE JOŠ:  Bajram Šerif Mubarek Olsun

Organizator izložbe i izdavač prigodne monografije je Internacionalni multireligijski i interkulturalni centar kojeg je osnovao fra Marko Oršolić. Izložba je postavljena u okviru predprograma otvaranja Festivala ‘Sarajevska zima’, a promocija monografije planirana je za zatvaranje izložbe (21. februara).

Bačanović je više od 40 godina prisutan na domaćoj i međunarodnoj sceni, a njegov opus je svojevrsno istorijsko svjedočanstvo o vremenu u kojem su teatar, knjiga i film propagandno tretirani, zapravo radi se o vrhunskom kvalitetu te propagande. Istovremeno, njegov opus je i dokument o miljeu u kojem su umjetnici, pa i sam Bačanović, djelovali.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...

(VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...