Event & ZabavaKultura

U povodu 70. kazališne sezone predstava “Neće biti smak svijeta”

0
U povodu 70. kazališne sezone predstava “Neće biti smak svijeta”, Life.ba

Narodno pozorište Mostar svoju jubilarnu sedamdesetu kazališnu sezonu otvorit će  predstavom  “Neće biti smak svijeta”, autora i reditelja Adnana Lugonića u subotu, 25. siječnja, u Studiju 64, s početkom u 20 sati.

Riječ je o intimnoj obiteljskoj drami, dvije sestre i ocu, njihovim međusobnim odnosima, strahovima i problemima zbog njihove udaljenosti, o gubitku sjećanja, teretu prošlosti i teretu nasljeđa, o strahovima i nadanjima mladih; o krivici i preživljavanju; o intimnom smaku svijeta pojedinca i nadi. Radi se o predstavi koja propituje i ukazuje na prave životne vrijednosti.

Glumačku postavu čine Šerif Aljić, Ajla Hamzić i Dina Mušanović, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka.

“Ukucajte na googleu ‘smak svijeta’ i sigurno ćete naći neku vijest koja vrlo pouzdano tvrdi kako će baš taj dan biti smak svijeta. Tim slijedom bismo došli do zaključka da je svijet konstantno na svom kraju, ali eto, nekako uspijeva da preživi. I životari tako svijet dan za danom, i to njegovo životarenje najbolje znamo mi koji jednako preživljavamo zajedno s tim svijetom, a opet daleko od svijeta u nekoj Bosni i Hercegovini koja kao da je zaglavila u smaku tj. mraku. Pod okriljem tog smaka se dešava i ova drama, odnosno predstava. Čim je tu drama, znači da se likovi baš previše i ne osvrću na taj smak, već se bave sobom, krajnje sebično, kao da će svijeta uvijek biti. I mi koji svakodnevno preživljavamo višestruke smakove, sumnjamo da će biti tog konačnog smaka svijeta, ali ne možemo biti sigurni – smak je uvijek tu negdje. Jer taj konačni se ogleda u malim svakodnevnim. Tako i likovi u ovoj drami, pod neprekidnom prijetnjom konačnog kraha svijeta, pokušavaju da spase i obnove svoj – onaj koji se dešava između četiri zida, za trepezarijskim stolom”, zapisao je o predstavi autor i reditelj Adnan Lugonić.

LIFE:  Red Bull Symphonic gledat će se i ispred Narodnog pozorišta

Iz NPM podsjećaju kako je predstava jedan u nizu događaja kojim NPM obilježava svoj jubilej.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like