Event & Zabava

Urnebesno takmičenje za avijatičare amatere [video]

0

Leteće kade, leteći konji i kreveti, leteće lokomotive i zaprežna kola, zmajevi i pilići… sve to na jednom mjestu može značiti samo jedno: da je u toku takmičenje Red Bull Flugtag, kakvo je prošlog vikenda održano u Dublinu u Irskoj.

Red Bull Flugtag (dan letenja na njemačkom) je urnebesno takmičenje u kojem učesnici lete u letećim napravama iz domaće izrade, pokretanim isključivo ljudskom energijom, gravitacijom i maštom.

Pravila variraju od zemlje do zemlje, ali najčešće je veličina letjelica ograničena na 10 m, a težina na 150 kg. Obično se lansiraju sa mola visokog oko 9 m, da bi nakon kraćeg ili dužeg leta sletile u vodu.

Naravno, riječ letjelica treba shvatiti uslovno, jer najčešći motiv za učešće je čista zabava, a mnoge od ovih „letjelica“ i ne polete, već samo padnu u vodu. No, kako se to već kaže – i pad je let.

Ono što je podjednako bitno kao i dužina leta jeste kreativnost dizajna letjelice i performans koji ekipa napravi da zabavi publiku. Upravo to su tri kriterija na osnovu kojih žiri ocjenjuje takmičare: pređena razdaljina, kreativnost i nastup.

LIFE:  10 muzičkih festivala koje ne smijete propustiti ovog ljeta

Tako se na Red Bull Flugtagu mogu vidjeti najluđe i najnevjerovatnije leteće mašine, a jedina granica je mašta učesnika.

Urnebesno takmičenje za avijatičare amatere [video], Life.ba

Takmičenje u irskoj prijestonici privuklo je 65.000 gledalaca, a pobjedu je odnijela ekipa The Pink Panther, čija je letjelica uspjela preći 12 metara. Inače, upravo je u Dublinu 2011. godine održan jubilarni 100. Red Bull Flugtag.

Prvi Red Bull Flugtag je održan 1991. godine u Beču, na Dunavu. Od tada je ovo takmičenje sa stotinama evenata obišlo cijeli svijet – od Novog Zelanda do SAD-a, od Kuvajta do Ukrajine. Najviše gledalaca bilo je na događajima u londonskom Hyde Parku 2003. godine (procjena oko četvrt miliona) i Cape Townu 2012. (procjena oko 220.000). Rekord za najveću pređenu razdaljinu drži Chicken Whisperers, tim sastavljen od vazduhoplovnih i mašinskih inženjera iz Kalifornije, čija je letjelica na Flugtagu u Long Beachu 2013 prešla nevjerovatnih 78,6 metara, na oduševljenje 110.000 gledalaca.


Comments

Comments are closed.

You may also like