Video: BiH dobila najbolje pilote papirnatih aviona, Smajlović i Stojanović će u Austriju

- Advertisement -

BiH je dobila najbolje pilote papirnatih aviona, a Asmir Smajlović i Srđan Stojanović predstavljat će našu zemlju u velikom svjetskom finalu Red Bull Paper Wings studentskog prvenstva koje će u maju biti održano u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, mjestu poznatom i po tome što čuva eksponate nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Njihove papirnate letjelice ostvarile su najbolje rezultate u nacionalnom finalu održanom u ponedjeljak u tuzlanskom Mejdanu. Papirnati avion Asmira Smajlovića bio je najbolji u kategoriji “najveća udaljenost”. Letio je 41 metar, dok se u zraku najduže zadržala letjelica Srđana Stojanovića, čak 11.37 sekundi.

Asmir je iz Banovića i student je master programa na Fakultetu zdravstvenih studija. S prijateljem se, kaže, aktivno pripremao za državno finale. Žali zbog toga što se prijatelj nije uspio plasirati na svjetsko prvenstvo, a obećao je da će predstaviti Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu i nada se prvom mjestu u svojoj kategoriji.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Drago mi je što sam gost na pjesmi "Žurim", svi živimo rock'n'roll

Srđan Stojanović dolazi iz Banje Luke. Studira na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Kaže da se za državno finale spremao manje od pet sati te da je u tom procesu napravio svega dvadesetak papirnatih aviona.

“S obzirom na to da sam 2009. godine učestvovao na svjetskom prvenstvu u Salzburgu te se plasirao na 23. mjesto u kategoriji “Airtime”, ove godine definitivno želim osvojiti jedno od prva tri mjesta, kaže Stojanović.

Inače, u toku je i glasanje za najbolji kratki Instagram video sniman u kategoriji “akrobatska vještina” koja je u proteklom periodu realizirana online. Glasati je moguće do 11. aprila u ponoć, nakon čega će žiri odlučiti ko će se pridružiti pobjedničkom dvojcu u svjetskom finalu.

PROČITAJTE JOŠ:  Amerika na korak do potpunog gašenja TikToka, Biden već najavio da će potpisati ukidanje ove mreže

Tada će također biti poznati i najbolje rangirani u zabavnoj online igrici bacanja papirnatih aviona koju su studenti imali priliku igrati u proteklom periodu, a što će ih uz bh. finaliste svrstati u konkurenciju za specijalnu nagradu – neponovljivo Red Bull Air Race vikend iskustvo.

Podsjećamo, BiH je na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu već imala predstavnike i to četiri puta. Najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Sve informacije o takmičenju možete pronaći na paperwings.redbull.com/ba-bs/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Sajam gramofonskih ploča u maju u Sarajevu

Sajam gramofonskih ploča bit će održan 11. i 12....

Crvena jabuka i klapa Intrade uskoro u Jajcu na pozornici uz vodopad Plive!

Pripreme za ovogodišnji Kraljevski festival zabave u Jajcu uveliko...