Event & ZabavaLife news

[video] Logistx i Amir su novi svjetski prvaci u breakdanceu

0

B-Girl Logistx iz SAD-a i B-Boy Amir iz Kazahstana okrunjeni su za svjetske breakdance šampione nakon što su nadmašili sve suparnike u Svjetskom finalu takmičenja Red Bull BC One 2021, održanom proteklog vikenda u Gdanjsku.

Godišnje takmičenje u breakdanceu, održano proteklog vikenda u Ergo Areni u Gdanjsku (Poljska), okupilo je najbolje svjetske brejkere iz 18 zemalja koji su se u dvobojima 1-na-1 borili pred hiljadama fanova u dvorani, dok su stotine hiljada gledalaca iz cijelog svijeta pratile online prenos uživo.

U Gdanjsku je nastupilo 16 takmičara u muškoj i 16 takmičarki u ženskoj konkurenciji (bilo je ovo prvo finale s 16 žena), a prethodno je održano više od 60 kvalifikacionih turnira u 30 zemalja diljem planete.

Logistx (pravim imenom Logan Edra) je s trona skinula dvostruku (i aktuelnu) prvakinju, B-Girl Kastet iz Rusije. U finalnom meču porazila je još jednu takmičarku iz Rusije, B-Girl Vavi. S 18 godina, Logistx je najmlađa brejkerka koja je osvojila šampionski pojas Red Bull BC One.

„Ovo je kao san. Mnogo puta sam doslovno zamišljala ovaj trenutak. Red Bull BC One je nešto što sam uvijek željela osvojiti. Mislim da u pitanju nisu samo pojas i titula, već ono što predstavljam na bini, vrijednosti i moral. Hvala svima u dvorani što su mi dali ovu energiju“, rekla je mlada Amerikanka.

LIFE:  U Belgiji se razmatra smanjenje radne sedmice sa pet na četiri dana

Amir je prvi breakdancer iz Kazahstana koji je pobijedio u svjetskom finalu takmičenja. U završnom dvoboju dominirao je nad Kanađaninom Philom Wizardom. Kazahstanac je u finale ušao kroz Last Chance Cypher, dodatne kvalifikacije održane dva dana ranije.

„Osjećao sam snagu u duši i mislima, i drago mi je što sam tu snagu uspio pokazati ovdje, na ovoj bini“, izjavio je 24-godišnjak.

Logistx (pravim imenom Logan Edra) je rođena i odrasla u Kaliforniji, i ovo je (nakon 2019) bio njen drugi nastup u svjetskom finalu. Ova već etablirana breakdancerka nastupa za ekipe Underground Flow crew i BreakinMIA, a članica je i elitnog Red Bull BC One All Stars tima.

Rođen u Kazahstanu i s trenutnom adresom u Rusiji, B-Boy Amir (pravim imenom Amir Zakirov) ima izuzetno nepredvidiv stil plesa i brzo se probija na međunarodnoj breakdance sceni.

Finale je ove godine bilo u znaku broja 18: pored pomenutih 18 zemalja, bilo je ovo 18. po redu izdanje takmičenja, a identičan je i broj godina nove šampionke – 18.

Snimak čitavog Red Bull BC One Svjetskog finala 2021 može se pogledati na Red Bull TV, kao i na YouTube i Facebook kanalima takmičenja.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like