[video] Logistx i Amir su novi svjetski prvaci u breakdanceu

- Advertisement -

B-Girl Logistx iz SAD-a i B-Boy Amir iz Kazahstana okrunjeni su za svjetske breakdance šampione nakon što su nadmašili sve suparnike u Svjetskom finalu takmičenja Red Bull BC One 2021, održanom proteklog vikenda u Gdanjsku.

Godišnje takmičenje u breakdanceu, održano proteklog vikenda u Ergo Areni u Gdanjsku (Poljska), okupilo je najbolje svjetske brejkere iz 18 zemalja koji su se u dvobojima 1-na-1 borili pred hiljadama fanova u dvorani, dok su stotine hiljada gledalaca iz cijelog svijeta pratile online prenos uživo.

U Gdanjsku je nastupilo 16 takmičara u muškoj i 16 takmičarki u ženskoj konkurenciji (bilo je ovo prvo finale s 16 žena), a prethodno je održano više od 60 kvalifikacionih turnira u 30 zemalja diljem planete.

Logistx (pravim imenom Logan Edra) je s trona skinula dvostruku (i aktuelnu) prvakinju, B-Girl Kastet iz Rusije. U finalnom meču porazila je još jednu takmičarku iz Rusije, B-Girl Vavi. S 18 godina, Logistx je najmlađa brejkerka koja je osvojila šampionski pojas Red Bull BC One.

PROČITAJTE JOŠ:  Pedeseti rođendan Bijelog dugmeta u Domu mladih

„Ovo je kao san. Mnogo puta sam doslovno zamišljala ovaj trenutak. Red Bull BC One je nešto što sam uvijek željela osvojiti. Mislim da u pitanju nisu samo pojas i titula, već ono što predstavljam na bini, vrijednosti i moral. Hvala svima u dvorani što su mi dali ovu energiju“, rekla je mlada Amerikanka.

Amir je prvi breakdancer iz Kazahstana koji je pobijedio u svjetskom finalu takmičenja. U završnom dvoboju dominirao je nad Kanađaninom Philom Wizardom. Kazahstanac je u finale ušao kroz Last Chance Cypher, dodatne kvalifikacije održane dva dana ranije.

„Osjećao sam snagu u duši i mislima, i drago mi je što sam tu snagu uspio pokazati ovdje, na ovoj bini“, izjavio je 24-godišnjak.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Logistx (pravim imenom Logan Edra) je rođena i odrasla u Kaliforniji, i ovo je (nakon 2019) bio njen drugi nastup u svjetskom finalu. Ova već etablirana breakdancerka nastupa za ekipe Underground Flow crew i BreakinMIA, a članica je i elitnog Red Bull BC One All Stars tima.

Rođen u Kazahstanu i s trenutnom adresom u Rusiji, B-Boy Amir (pravim imenom Amir Zakirov) ima izuzetno nepredvidiv stil plesa i brzo se probija na međunarodnoj breakdance sceni.

Finale je ove godine bilo u znaku broja 18: pored pomenutih 18 zemalja, bilo je ovo 18. po redu izdanje takmičenja, a identičan je i broj godina nove šampionke – 18.

Snimak čitavog Red Bull BC One Svjetskog finala 2021 može se pogledati na Red Bull TV, kao i na YouTube i Facebook kanalima takmičenja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Mostar Sevdah Reunion je dobitnik najznačajnijeg world music priznanja...

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...