Zvuk slobode: Dolina heroja novo je utočište magične “Bašte snova”

- Advertisement -

Garden of Dreams ekipa i u vanrednim okolnostima neumorno radi da svim svojim fanovima i ljubiteljima elektronske muzike uvijek ponudi samo najbolje. Tako su u okviru novog projekta iz GoD kuhinje – Garden of Dreams presents BiH najprije poslali svijetu magičnu razglednicu Sarajeva, zatim “svratili” i do srednjovjekovne tvrđave Vranduk, a sada je došlo vrijeme da se ponovo otisnu na još jedno virtuelno putovanje iz snova, a sljedeća stanica je Tjentište, odnosno Dolina heroja.

 

Muzika je rođena slobodna, a osvojiti slobodu njena je sudbina – jednom prilikom izjavio je čuveni talijanski kompozitor i pijanist 20. stoljeća, Ferrucio Busoni, koji je i sam predvidio pojavu elektronske muzike.

Još od prvih dana pokret elektronske muzike promovira slobodu, a čini se kako posljednjih godina ta sloboda doživljava svoj vrhunac. Muzika je, kažu, put do srca i slobode i upravo zato, treće izdanje Garden of Dreams presents BiH vodi vas na uzbudljiv put do mjesta za koje je Josip Broz – Tito tvrdio da je oduvijek bilo simbol slobode, a to je Sutjeska.

Nacionalni park “Sutjeska” pravi je kulturno-historijski biser Bosne Hercegovine, njegova veličanstvena ljepota “mami” turiste iz svih dijelova svijeta, a poznat je i kao dom posljednje evropske prašumske ljepotice Perućice. Ipak, Nacionalni park “Sutjeska” najviše će ostati upamćen kao poprište jedne od najvećih bitki u II svjetskom ratu, između njemačkih okupacionih snaga i oslobodilačkih jedinica, koja se odigrala 1943. godine, u historiji poznata kao Peta ofanziva. U ovoj epskoj bitki koja je trajala mjesec dana, a poznata je kao bitka na Sutjesci, živote je dalo više od 7.000 partizana boreći se protiv šest puta brojnije i superiornije njemačke vojske. Pokazujući nevjerovatnu hrabrost i izdržljivost, nijedan partizan nije se predao niti dezertirao, a smatra se da je broj partizanki koje su poginule nezabilježen u historiji čovječanstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

https://www.facebook.com/GardenofDreams.ba/videos/231006974673190/

Gotovo 30 godina kasnije, na tom mjestu, posvećen toj bici, uzdigao se veličanstveni memorijalni kompleks nazvan Dolina heroja, koji je postao simbol hrabrosti, požrtvovanja i moralne čvrstine onih koji su se našli u beznadežnom položaju. Ovaj impresivni spomenik predstavlja ogromni betonski fraktalni zid koji simbolizuje “krila pobjede”, a njegova svrha je dvostruka: da djeluje kao čuvar doline i “utočište” za duše boraca palih na bojnom polju.

PROČITAJTE JOŠ:  Mujo Hodžić, učesnik "Zvezda Granda" umro u 26. godini

Značaj ovog mjesta za historiju i kulturu Bosne i Hercegovine je neupitan, a s obzirom na to da  Garden of Dreams za cilj ima promociju elektronske muzike, ali i prirodnih ljepota, kulturne te historijske baštine Bosne i Hercegovine, “Bašta snova” će ovog puta prigrliti i svojom magijom obasuti Dolinu heroja te sačuvati od zaborava bitku koja je vječni simbol herojstva i težnje za slobodom.

Premijera trećeg izdanja ovog magičnog projekta zakazana je za subotu – 2. maj u 21 sat na zvaničnoj Garden of Dreams Facebook stranici. Zabava se u 23 sata nastavlja na zvaničnom Garden of Dreams YouTube kanalu, a muzički heroji Bonjasky i G.Edd će i ovaj put birati najfinije note za ljubitelje elektronskog zvuka. Video produkciju ponovo potpisuje Komitet.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...