Članovi parlamenta se ne žele obrezati

- Advertisement -

Članovi parlamenta muškog spola nisu oduševljeni idejom obrezivanja na koju je pozvala zamjenica premijera Thokozani Khupee.

Razlog zbog čega je Khupea pozvala na ovaj čin je nedavno naučno istraživanje u kojem je utvrđeno da obrezani muškarci imaju 60 posto manju šansu da budu inficirani virusom HIV-a nego neobrezani, prenio je BBC. Od osam članova parlamenta s kojima je BBC razgovarao, samo je jedan rekao da će porazmisliti o tome da se da obrezati.

PROČITAJTE JOŠ:  Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

Jedan je to nazvao „ludilom“, dok je drugi rekao da svojim ponašanjem daje dobar primjer ostalim parlamentarcima. Zimbabve je jedna od zemalja najviše pogođena sidom, zbog čega je vlada prošle godine lansirala kampanju s ciljem da se obreže 80 posto mladih muškaraca, što je oko tri miliona ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija ohrabruje muškarce na obrezivanje zbog rezultata istraživanja. Međutim, stručnjaci za sidu upozoravaju da su korištenje kondoma, apstinencija od seksa, kao i vjernost samo jednom partneru uveliko veća zaštita od ove seksulno prenosive bolesti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....