Djelo američkog slikara prodano za oko 82 miliona dolara

- Advertisement -

Slika jednog od najpoznatijih američkih slikara prošlog stoljeća koji je bio omiljen među bogatim kolekcionarima, Marka Rothka, prodana je na aukciji za 81,92 miliona američkih dolara, javlja Anadolu Agency (AA). Na otvorenoj aukciji u aukcijskoj kući Christie’s u New Yorku djelo Rothka, američkog slikara ruskih korijena koji je umro 1970. godine, “Broj 10” prodano je za 81,92 miliona dolara. Slika “Narandžasto, crveno, žuto”, rađena 1961. godine, prodana je za 86,880 miliona dolara.

PROČITAJTE JOŠ:  Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na aukciji u Sotheby’su u New Yorku je, također, održana aukcija gdje se među prodanim slikama našla i Rothkova “Žuto i plavo”, djelo završeno 1954. godine, a čija vrijednost je bila procijenjena između 40 i 60 miliona dolara. Međutim, slika je prodana za 46,5 miliona dolara.

Slika jednog od najpoznatijih američkih slikara prošlog stoljeća koji je bio omiljen među bogatim kolekcionarima, Marka Rothka, prodana je na aukciji za 81,92 miliona američkih dolara
Slika jednog od najpoznatijih američkih slikara prošlog stoljeća koji je bio omiljen među bogatim kolekcionarima, Marka Rothka, prodana je na aukciji za 81,92 miliona američkih dolara

Na Christie’s aukciji su prodana i djela Lucien Freuda iz 1994. godine kao i “Mona Lisa u boji” Andyja Warhola. Cijena oba djela je dosegla cifru od 56,2 miliona dolara. Slika Jeana Michela Basquiata prodana je za 37,1 milion dolara. Na ovaj način je sedmična prodaja Christie’sa dosegla cifru od 1,4 milijarde dolara.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Na aukciji u ponedjeljak je prodano i djelo Picassa “Alžirske žene”, nastalu 1955. godine, za nevjerovatnih 179,3 miliona dolara što je najskuplje djelo ikada prodano u umjetničkim galerijama. Na istoj aukciji je prodana i bronzana statua Alberta Giacomettija za 141 milion dolara što je do danas najskuplja statua ikada prodana.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....