Kako će građani Balkana dočekati 2015. godinu

- Advertisement -

Kako će građani Balkana ući u 2015. godinu: U većini gradova doček na otvorenom uz muziku i ponoćni vatromet

Svi veći gradovi zemalja na Balkanu posljednjih sedmica tradicionalno su uređeni pred predstojeće novogodišnje praznike. Ukrašeni su i kafići, restorani, hoteli gdje se za proslavu novogodišnjih praznika očekuju brojni gosti.

Tako je i u Sarajevu gdje se građani već pripremaju za doček Nove 2015. godine, a javni doček će biti organiziran u centru grada. Sve one Sarajlije koje Novu 2015. godinu odluče dočekati na Trgu djece Sarajeva u centru grada, prisustvovat će muzičkom programu koji će od 18 sati na otvorenom ponuditi program namijenjen mališanima. U 22 sata građani će moći  uživati u izvedbama bh. muzičara te grupa. Cijeli ugođaj biće upotpunjen višeminutim vatrometom koji će početi u ponoć ulaskom u 2015. godinu.

Kada je riječ o ugostiteljskoj, novogodišnjoj ponudi, jedan od najvećih i najluksuznijih hotela u centru Sarajeva za doček Nove 2015. godine pripremio je dva programa.

“U jednoj sali proslava novogodišnjeg praznika košta 150 KM što uključuje rezervaciju mjesta, večeru i šampanjac u ponoć. U drugoj rezervacija košta 60 KM po osobi i tu će gosti uživati uz hotelski bend”, kazali su iz ovog hotela.

U jednom od poznatih restorana na Ilidži pored Sarajeva novogodišnja rezervacija iznosi 60 KM i u tu cijenu uračunata je večera i rezervacija mjesta. Lokalni sarajevski kafići, prema novogodišnjim najavama na izlozima, nude doček Nove godine u svojim prostorijama uz zabavu. Cijene se kreću od 20 do 35 KM.

Banjalučani će poput Sarajlija Novu 2015. godinu moći dočekati na Trgu Krajine gdje će biti upriličena muzička centralna manifestacija. Građani će do ponoći uživati u izvedbama muzičara i bendova.

U ponoć će biti upriličen vatromet, a otvorena manifestacija na Trgu trajat će do jedan sat iza ponoći. Kada je riječ o ugostiteljskoj ponudi ovog grada, u jednom od većih banjalučkih hotela rezervacija za “najluđu noć“ iznosi 120 KM po osobi dok u manjim hotelima cijena rezervacija iznosi oko 80 KM. Neki Banjalučani uživat će u izvedbama srbijanskih muzičara dok će neke uveseljavati tamburaši.

Za razliku od građana Banja Luke i Sarajeva, Mostarci kao ni prethodne godine neće imati organizovan javni doček na gradskom trgu. Za one koji se Novu godinu ipak, odluče proslaviti u Mostaru, restorani, hoteli, pa i noćni klubovi, tradicionalno organiziraju doček uz muziku uživo. Cijene rezervacija za doček Nove godine u mostarskim kafićima i restoranima kreću se od 25 pa do 60 KM.

U Beogradu se očekuje oko 100 hiljada posjetilaca

Doček Nove godine u glavnom gradu Srbije biće organizovan na tri bine, a u muzici različitih izvođača, Beograđani, kao i gosti ovog grada, kojih se ove godine očekuje oko 100 hiljada, moći će da uživaju od 21 do tri sata poslije ponoći. Osim glavnog programa na binama koje će se nalaziti na Trgu Republike, platou ispred Filozofskog fakulteta, te platou ispred Narodne skupštine Srbije, iz Skupštine Grada najavljeni su i prateći programi po centru, a ovogodišnji doček Grad Beograd neće koštati više od osam miliona i 250.000 dinara, što je za trećinu manje novca nego što je izdvajano u prethodnim godinama.

PROČITAJTE JOŠ:  Veliki interes za koncert muzičke dive Josipe Lisac u Sarajevu

U novogodišnjoj noći, 31. decembra, na bini ispred Narodne skupštine nastupiće Vlado Georgijev, Emina Jahović, Mira Škorić i Nikola Rokvić. Na Trgu Republike program počinje od 21 sat, a nastupit će Kiki Lesandrić, Neverne bebe, Sanja Ilić i Balkanika, kao i bendovi Alisa i Kraljevski apartaman.

Na bini ispred Filozofskog fakulteta nastupiće vodeći domaći di-džejevi, između ostalih i Marko Nastić, a za sve ljubitelje klasične mizike doček će biti organizovan u Sava centru. Ove godine, u Beogradu će se po prvi put organizovati i prednovogošinji koncert, 30. decembra, kada će na Trgu Republike nastupiti Haris Džinović.

Prvog dana Nove godine, 1. januara, u Svetogorskoj ulici tradicionalno će biti organizovana “Ulica otvorenog srca”, gdje će najmlađi Beograđani sa svojim roditeljima, imati prilike da uživaju u bogatom programu.

Skromnije ukrašavanje u Prištini 

S druge strane, većina građana Prištine će Novu godinu tradicionalno dočekati u krugu porodice. Ipak, za sve one koji budu željeli doček na otvorenom, opština Priština organizuje koncert na glavnom trgu, kao i vatromet.

Po restoranima i hotelima se uglavnom proslavlja 1. i 2. januara. U jednom od luksuznih hotela u centru Prištine oragnizuje se doček Nove godine, 31. decembra, uz grupu “Zig Zag Orchestra” sa Drenom Abazijem. Cijena za doček za parove je 90 eura, a u ponudi je i poseban paket za parove od tri spavanja i večeru za doček za 390 eura. U jednom drugom hotelu na periferiji Prištine 1. janura će pjevati poznati kosovski pjevač narodne muzike, Shkelzen Jetishi Xeni. Za to zadovoljstvo potrebno je izdvojiti 90 eura po osobi.

Nazmije Veseli iz Prištine kaže da će Novu godinu dočekati u krugu porodice uz bogatu večeru. “Drugu noć obično provedemo s društvom u nekom od lokala u našem gradu, koji rezervišemo i u kojima pjevaju naši poznati pjevači”, kaže ona.

Za 31. decembar predviđene su zabavne aktivnosti za građane od 14 do 19 sati, a potom će u 21 sat početi veliki koncert uz koji će biti dočekana Nova 2015. godina. Koncert će trajati do dva sata iza ponoći, ali još uvijek nisu poznata imena umetnika koji će zabavljati građane za doček. Opština Priština za ovu godinu je predvidela skromnije kićenje grada.

Budva u centru pažnje novogodišnje noći u Crnoj Gori

Od ostalih zemalja regije, crnogorska metropola turizma, Budva, kao i prethodnih godina biće u centru pažnje kada je u pitanju doček Nove godine. Tradicionalno, u Budvi se na gradskom trgu, uz dobru muziku proslavlja “najluđa noć”. Koncertom crnogorskog muzičara Danijela Alibabića, zvanično će početi novogodišnji program. Kao glavne zvijezde večeri, sat vremena prije ponoći, pred budvanskom publikom pojaviće se legende Yu scene, Goran Bregović i Alen Islamović. Oni će održati koncert pod nazivom “40 godina Bijelog dugmeta”.

Na trgu u Budvi biće zanimljivo i zabavno i u prvim danima 2015.godine. U četvrtak, 1. januara Nove 2015. godine, za 14 sati najavljen je svečani popodnevni koncert klasične muzike, u izvedbi “Mediteranskog revijskog orkestra”. U večernjem programu nastupiće Milena Vučić i Tony Cetinski. Drugog dana Nove godine u 14 sati biće odigrana dječija predstava “Dvije novogodišnje jelke i Niggor”. Dobra muzika biće i u večernjim satima. Najavljeni su koncerti Nine Žižić i grupe “Crveno i crno”, a u 23 sata biće održan koncert Parnog valjka.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Osim na trgu, doček Nove godine biće organizovan i u mnogim budvanskim hotelima, restoranima i diskotekama, gdje će gostovati najveće muzičke zvijezde Balkana. Doček Nove godine na otvorenom biće organizovan i u Herceg Novom. U glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, godinama nema organizovanog dočeka Nove godine.

Brojni sadržaji u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je situacija drugačija jer će zagrebački centar za doček ove Nove godine biti mjesto na kojem će se uz bogat i raznolik muzički, umjetnički i gastronomski program na otvorenim lokacijama okupiti oko 50 hiljada ljudi. Inače, decembar je mjesec kada u Zagreb dolaze najviše gosti iz Italije, BiH te Slovenije.

Mjesto s najviše posjetitelja i ove će godine biti Trg bana Jelačića na kojem će novogodišnji program započeti u 21 sat i trajati do kasnih noćnih sati. Publiku će zabavljati popularni domaći pop-rok izvođači, a tačno u ponoć Trg će rasvijetliti tradicionalni novogodišnji vatromet. Najavljeni izvođači na glavnom trgu su Telefon Blues Band, Davor Gobac, Boris Leiner, Renato Metessi, Jura Stublić i Film, a program će završiti nastupom Jurice Pađena i grupe Aerodrom.

Odmah blizu Trga, u Tomićevoj ulici, kod poznate uspinjače, na otvorenom će se, uz brojne šankove i muzički program, okupiti velik broj ljudi. Ove godine po prvi put će doček biti otvoren i na Evropskom trgu gdje će posjetiteljima do jedan sat iza ponoći biti ponuđen bogat gastronomski i muzički program.

Ovogodišnja posebnost je doček Nove godine u zatvorenom prostoru Boćarskog doma uz elektroničku glazbu i nastup nekoliko svjetski poznatih DJ imena. Ulaz u Boćarski dom, gdje će se moći zabaviti na dva ‘floora’, koštat će posjetitelje oko 30 eura, a nastupit će Thomas Gold, Mark Knight i još dvadesetak domaćih i stranih majstora elektroničke muzike.

Za cjelokupni program Adventa i centralnog dočeka Nove godine na Trgu bana Jelačića, Turistička zajednica Grada Zagreba (TZGZ) je izdvojila 500 hiljada kuna (66.000 eura).

Skoplje u prazničnom ruhu

Makedonski glavni grad Skoplje je već u prazničnom ruhu uoči predstojećih novogodišnjih praznika. Trgovine, ugostiteljski objekti, zgrade i brojne lokacije u gradu već su okićene prazničnim ukrasima i rasvjetom, a na ulicama i trgovima je već primijetan povećan broj građana i turista.

Oni koji Novu godinu budu čekali u Skoplju za rezervaciju mjesta u skopskim restoranima moraju izdvojiti 40 do 50 eura, dok u kafićima i klubovima rezervacija košta oko 20 eura. Centralni doček Nove godine u Skoplju će se zbog građevinskih radova na Trgu Makedonije održati kod obližnje Triumfalne Porte. Grad Skoplje i ove godine organizuje javni doček Nove godine, a okupljene na Triumfalnoj Porti će zabavljati brojni muzičari, među kojima i Elena Ristevska, Daniel Kajmakovski, Naum Petrevski, Esma Redžepova i Mustafa Imeri. Program bi trebao početi u 21 sat, a tačno u ponoć je najavljen i tradicionalni vatromet.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Kad se jedna vrata zatvore druga se otvore: Ne osvrći se

Ponekad ti Milostivi zatvori neka vrata jer je vrijeme...

Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana svečano su ukrašeni...

Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

Tražio je naljepši buket cvijeća za svoju hanumu i...

Posjetili smo sarajevsku autopijacu: Nema šta nema

Ekipa Life.ba danas je posjetila sarajevsku autopijacu na Stupu. Već...

Robot će izvući sa dna mora legendarni brod vrijedan milijarde dolara

Kolumbijska vlada objavila je planove za ekspediciju za vađenje...