Uranci i roštilji: Međunarodni praznik rada širom Balkana #foto

- Advertisement -

Loša vremenska prognoza, koju su meteorolozi posljednjih dana uporno ponavljali, nije uspjela obeshrabriti brojne građane koji su širom Balkana na njima svojstven način obilježili 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Građani bosanskohercegovačke prijestolnice, Sarajeva, uz dobro raspoloženje i muziku proslavljaju Međunarodni praznik rada na sarajevskim izletištima, javlja Anadolu Agency (AA). Kiša koja je padala prethodnih sedmica ipak nije pokvarila tradicionalnu proslavu 1. maja. Kako navode građani, ipak, ranije planove da odu na more za ovaj praznik pokvarilo im je loše vrijeme te su im sarajevska izletišta samo alternativa da dan provedu uz porodicu ili sa prijateljima.

– Kiša pokvarila odlazak na more –

Muhamed Hadžić na sarajevsko izletište Stojčevac došao je sa porodicom.

“Kiša mi je upropastila planove za 1. maj, jer sam htio na more. Pet dana kiša, oluja, grmljavina, zato smo se odlučili za Stojčevac”, pojasnio je Hadžić.

Kako je kazao, pratili su današnju vremensku prognozu te su se odlučili da praznuju na otvorenom.

“Prognoza kaže da kiša neće padati od devet do 15 sati. Onda smo odlučili da to vrijeme provedemo porodično u prirodi”, kazao je Hadžić kroz smijeh.

Ilma Braković je na Stojčevac došla sa prijateljima, koji su u dobrom raspoloženju već pripremali roštilj za današnju proslavu.

PROČITAJTE JOŠ:  Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

“Cijelu godinu smo imali neke druge planove. Međutim, zbog kiše smo promijenili planove, snašli smo se na ovaj način”, kazala je Braković. Prema njenim riječima, pokušavaju da naprave nešto dobro od današnjeg dana iako ne mogu nigdje sjesti.

Enes Bešić slavi sa suprugom i djecom, a kako kaže, za sada kiša nije pokvarila slavlje.

“Ranije sam ovdje došao zbog mjesta ali bilo je puno prostora. Vrijeme neće nikada nikome pokvariti 1. maj jer smo mi navikli da slavimo”, pojasnio je on.

– Beograđani od sinoć proslavljaju 1. maj –

U Srbiji se, kao i u većini zemalja regiona, Međunarodni praznik rada 1. maj obilježava tradicionalnim odlaskom na izletišta u prirodu. Gotovo u svim gradovima veliki broj građana je od ranih jutarnjih sati pohrlio obližnjim izletištima kako bi ovaj dan obilježili druženjem sa društvom i  porodicom. Beograđani su tradicionalno još od sinoć zaposjeli izletišta na Košutnjaku, Topčideru, Adi Ciganliji, Kosmaju gdje uz pripremu roštilja i zabavu provode prvomajske praznike.

Zbog varljivog proljetnog vremena većina Banjalučana ove godine 1. maj, Međunarodni praznik rada umjesto odlaska na neko od izletišta provodi u svojim domovima, šetnji ili ispijanju kafe u nekom  od gradskih kafića ili restorana.

Od tradicionalne proslave 1. maja nisu jedino odustali članovi udruženja „Josip Broz Tito“.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

I ove godine na  banjalučkoj “Zeleni”, uz obalu Vrbasa, organizovali su druženje, uz partizansku čorbu. Kao podsjećanje na vrijeme kada je , kako su kazali 1. maj bio istinski praznik radničke klase, u državi koj je bila država radnika, zapjevale su se i pjesme iz Narodnooslobodilačke borbe, a druženje iskoristilo za prisjećanje na, kako kažu “bolja vremena”.

Predsjednik udruženja “Josip Broz Tito”, Mirko Raca priča za Anadolu Agency  da je radni vijek odradio u Livnici čelika “Jelšingrad”, u vrijeme kada se nije stidio reći da je radnik metalac.

– Prošlo vrijeme –

“Moje vrijeme je prošlo, ali ja ne vidim kakvu perspektivu imaju moja unučad. Školovani su, sposobni, a bez posla i ko zna kada će ga naći. Problem je u političkom sistemu, koga nije briga za ljude, a ponajmanje za radnike. Od radnika je i sindikat okrenuo leđa, pa se brine samo za one koji primaju platu iz budžeta. Zato bi danas radnici trebali biti na ulici i iskazati svoje nezadovoljstvo”, kazao je Raca.

Do prvomajske tradicije još uvijek drže i gosti i vlasnici i u kultnom banjalučkom restoranu Dajak, poznatijem kao Alibaba. Pečena jagnjetina, dobro društvo, i sunce koje se borilo s oblacima, bili su dovoljan razlog da se barem na jedan dan zaborave svakodnevne brige.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...