Koliko alkohola zaista pijete? Najlakši način da pratite unos alkohola

- Advertisement -

Ukoliko ste neko ko „voli popiti“, a iz nekog razloga ste se suzdržavali od alkohola u nekom periodu svog života, vjerovatno ste primjetili kako je alkohol svugdje i koliko se društveni život mnogih zapravo vrti oko njega.

Vjerovatno ste primjetili i da bolje spavate i da se osjećate aktivnije u toku dana.

Ipak, ukoliko apsolutna apstinencija nikako nije vaš cilj, nego bi ste radije (p)ostali umjereni u alkoholu, evo nekoliko jednostavnih smjernica za praćenje unosa alkohola.

Prema zvaničnim smjernicama, kako bi se smanjio rizik od dugoročnih zdravstvenih posljedica, ne bi trebalo konzumirati više od 10 standardnih pića sedmično i ne više od dva standardna pića dnevno.

Također, važi i pravilo da bi dva dana u sedmici trebala biti bez ikakve upotrebe alhokola, kako se ne bi razvila navika.

U posebnim prilikama, kao što su praznici ili rođendani, ne bi trebalo konzumirati više od tri standardna pića.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Ali, kako tačno ocjeniti šta je to standardna količina? Za jedno standardno piće smatra se količina od 341 mL piva (jačine 5%) ili 142 mL vina (12%) ili 43 mL žestokog alkohola.

Ali šta ako je u pitanju velika limenka piva ili imate bocu vina od 15%? Postoji jednostavna formula kojom možete otkriti koliko standardnih doza se krije u tom slučaju – količinu pića u mL pomnožite sa postotkom alkohola, a zatim podijelite sa 17,05.

Ako ste neko ko pije više od deset standardnih pića sedmično, niste sami. Više od 30% ljudi prevazilazi ove smjernice.

Krajem prošle godine, glavna kanadska službenica za javno zdravlje dr. Theresa Tam je upozorila na odnos žena s alkoholom, uglavnom zbog zabrinjavajuće statistike.

PROČITAJTE JOŠ:  Dean Kotiga prvi put u Tuzli: Kvizmajstor je gost Sajma kafe i čokolade

Između 2006. i 2017. godine, stopa žena koje su umrle od stanja vezanih za konzumaciju alkohola porasla je za 26%, a za muškarce, stopa se povećala za samo 5%u istom periodu.

Nažalost, mnogi ne znaju za rizike povezane sa konzumiranjem alkohola ili da se upravo alkohol veže za brojne bolesti i hronična stanja, uključujući rak dojke, rak debelog crijeva, cirozu jetre, hipertenziju i dijabetes.

Postoje zemlje u kojima količina pića ne mora biti navedena na bocama i limenkama, zato sljedeći put ukoliko niste sigurni koliko standardnih pića sadrži boca omiljenog vina, izvucite telefon da biste saznali i zapamtite – mL x udio alkohola : 17,05. Ova jednostavna formula bi vam mogla pomoći da postanete svjesniji uloge koju alkohol igra u vašim životima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....