Prevaru najlakše opraštaju Francuzi i Nijemci

- Advertisement -

prevara

Prema najnovijem istraživanju američkog instituta Pew, Francuzi i Nijemci najlakše opraštanju nevjerstvo od svih nacija u svijetu. Institut Pew je proveo istraživanje 2013. godine sa osobama u 39 zemalja u vezi sa njihovim odnosom i stavovima prema nevjerstvu postavljajući im pitanje: “Da li lično vjerujete da je moralno prihvatljivo da oženjene osobe imaju vanbračne veze?”, prenosi Anadolija. Građani Francuske su prvi na toj listi kao najfleksibilniji kad je riječ o prevari, gdje je 47 posto ispitanih izjavilo da je prevara moralno neprihvatljivo djelo koje se ni pod kojim uslovima ne može prihvatiti.

Slijedi Njemačka sa 60 posto ispitanih koji smatraju da je varanje moralno pogrešno, pa Italija 65 posto, Španija 64 posto i Južna Afrika sa 65 posto građana koji prevaru vide kao moralno neprihvatljivo djelo.

PROČITAJTE JOŠ:  Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

Onda slijedi Češka Republika sa 66 posto, Čile 67 posto, Senegal 68 posto, Japan 69 posto koliko ima i Rusija, Poljska 71 posto i Argentina 72 posto građana koji ne prihvataju prevaru kao nešto moralno.

Prema ovom istraživanju, prevare ipak najlakše podnose Evropljani, jer od deset zemalja koje najlakše prihvataju prevaru kao moralno djelo, njih šest su evropske. Od ostalih zemalja, ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) teško opraštaju prevaru i nalaze se na 27. mjestu između Brazila i Gane.

Također, 74 posto Kineza prevaru vide kao moralno neprihvatljivo djelo, dok isto to misli i 76 posto građana Kanade, kao i Velike Britanije, 79 posto Grka i 84 posto Brazilaca. Među zemlje u kojima najveći procenat građana smatra da nije moralno prihvatljivo da oženjene osobe imaju vanbračne veze uglavnom su zemlje sa muslimanskom većinskom populacijom.

PROČITAJTE JOŠ:  Brojne poznate ličnosti na otvaranju lokala Šukija Planjanina, zapjevao i legendarni Josip Pejaković

Tako u Tunisu 90 posto građana smatra da je prevara moralno neprihvatljiv čin, kao i u Maleziji, u Libanu je to 92 posto, Pakistanu 92 posto, Egipatu 93 posto, Jordanu 93 posto, Indoneziji 93 posto, Turskoj 94 posto i Palestini 94 posto. Navedenim istraživanjem Pewa nije obuhvaćena nijedna zemlja iz regije Balkana.

Foto: mensfitness

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Svim muslimanima redakcija portala Life želi od srca sretne...

(VIDEO) Kad će taj kružni?

Kažu pravi se kružni tok na Stupu preko puta...