Preživjeti obrušavanje snijega: Praktični savjeti, a da ne izgledate glupo

- Advertisement -

Upozoravati i kritikovati ne isplati se. Kritike nemaju efekta, upozorenja također. Sve dok nas ne poklopi. Tada počinjemo shvatati. Umjesto da kritikujemo, i upozoravamo, pokušajte s ovih nekoliko savjeta preživjeti snijeg. Rat jeste/jesmo, valjda možemo i ovo…Dakle, proces je identičan ratnom, s iznimkom što nema snajpera, granata, gelera i ostalih eksplozivnih materija.

  • Trčite gradom: Pognute glave i brzinom koju mogu podnijeti vaše noge. Svakih pet sekundi pogledajte prema krovu zato jer je to sasvim dovoljno vremena da uočite opasnost. Pokušajte ne držati pravu liniju tokom tog procesa. Veliki broj ostalih pješaka mogao bi u tome pomoći. Jednostavno je, zaobilazite ih kao da vozite slalom.
  • Ukoliko ne možete trčati iz bilo kojeg razloga, držite se što bliže zidu zgrade. Gotovo, kao da nosom dodirujete fasadu. Kako ne biste bili sumnjivi, odnosno izgledali glupo, pravite se kao da razgledate izloge i uvijek se, ukoliko već morate, zaustavljajte u blizini vrata. Tako ćete se, u slučaju da krene padati s krova, moći spasiti utrčavanjem u prodavnicu. Ne morate trošiti novac.
  • Rat je odavno završio, UNPROFOR i njihovi transporteri više nisu tu, a i ne bi bilo smisla tražiti od vlasti da angažiraju neko vozilo tog tipa koje će vas štititi dok prelazite ulicu. Svakako ne vodite računa da li je na semaforu zeleno, pa ni u ovim situacijama nemojte napraviti izuzetak. Jednostavno pretrčavajte, bez obzira na sve. Vozači u vozilima svakako imaju kočnice i uporijebit će ih u slučaju nužde.
  • Savjet vozačima: Ukoliko nemate blindirano vozilo, a većina vas nema, na otpadima možete kupiti velike čelične ploče različite debljine. Poželjna je veća. Nađite dobrog varioca neka ih pričvrsti na krov i staklene površine automobila s obaveznim otvorom promjera 10×10 centimetara na predjelu prednjeg vjetrobranskog stakla kroz koji ćete povremeno gledati prema krovovima zgrada i kuća. Pješaci se svakako sami paze, tako da vi ne morate misiti o njima. Ako vam je baš stalo, onda možete povesti suvozača. Prije toga, svakako morate napraviti još jedan otvor, također 10×10 cm kako bi ih i on mogao vidjeti. Posebna napomena: mjenjač ovih dana neka vam bude u nižem stepenu prijenosa. Na sve uštede laganom vožnjom zaboravite. Raspalite po gasu i ne zaustavljajte se nikome. Policija vas ispod čelične konstrukcije svakako ne vidi.
  •  U slučaju da vas obrušavanje snijega zatekne u zatvorenom prostoru, procedura je ista kao u slučaju zemljotresa:
  • Spustite se, pokrijte i držite: čučnite na sigurnom mjestu (ispod čvrstog stola ili kleknite uz unutrašnji zid), pokrijte glavu dok obrušavanje traje.
PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jak požar u Sarajevu: Vatrogasci se bore sa stihijom u Novopazarskoj ulici

Napomena: S obzirom na to da snijeg nema gelera, ne morate zalijegati i biti okrenuti licem dole.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...