Psi vrlo dobro utječu na emocionalni razvoj djeteta

- Advertisement -

Djeca koja odrastaju sa psima ponašaju se bolje, saosjećajnija su i žive u okruženju koje ima veći utjecaj na njihovo emocionalno blagostanje od one djece koja nemaju psa, otkriva studija.

Studija su proveli Univerzitet Zapadne Australije i Telethon Kids Institute anketiranjem 1.600 porodica s djecom u dobi od dvije do pet godina. Među istraživanjima, 42 posto su bila kućanstva koja su imala psa.

Pomoću odgovora roditelja, naučnici su mogli utvrditi djetetovo ponašanje, kako je u odnosima s drugima i kako su reagovali kad nešto moraju podijeliti. Otkrili su da su djeca koja se igraju sa psom tri ili više puta sedmično 74 posto bolja (od djece bez psa) u situacijama kada su morala pomoći, razumjeti ili podijeliti nešto s nekim drugim. Djeca koja su se roditeljima pridružila barem jednom u šetnji sa psom imala su 36 posto bolje socijalne vještine i bila su emocionalnije razvijena u odnosu na djecu bez pasa. Djeca sa psima imaju petinu manje emocionalnih problema, polovinu manje problema u uspostavljanju kontakta s drugom djecom ili su bolja u dijeljenju stvari od djece koja nemaju psa.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Hayley Christian, jedna od autorica studije, bila je iznenađena rezultatima. „Iako smo pretpostavili da odrastanje sa psom ima određene pozitivne učinke na djetetovu dobrobit, rezultati su nas iznenadili“, objasnila je.

„Pas ima vrlo dobar učinak na djetetovu dobrobit i razvoj. To je vjerojatno zbog odnosa psa i djeteta“, dodala je. Povezani su igrom i šetnjama, što utječe na bolju socijalizaciju i emocionalni razvoj.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...