“Bosanski dukat”, 4. po redu International Sarajevo Gastronomy Festival, koji se održavao u hotelu “Maršal” na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici sinoć je nakon druženja domaćih i regionalnih kuhara, te brojnih gostiju uspješno završen.
Prije svečanog zatvaranja proglašeni su i najuspješniji kuhari finalisti u takmičarskom dijelu manifestacije. Prvo mjesto pripalo je Damjani Majetić, drugo Ružici Jukčić, treće Sadžidi Hadžipašić, četvrto Aleksandru Simjanovskom, a peto Nenadu Stanišiću.
Također, najbolja takmičarka u kategoriji “jelo od iznutrica” bila je Ružica Jukčić, a u kategoriji “moderna kuhinja” Damjana Majetić.
Takmičari iz poslastičarstva tokom trajanja festivala pokazali su kreativne radove na zadanu temu “Zima”, a najboljom je proglašena torta Josipa Bošnjaka, koji je bio i najuspješniji kuhar u kategoriji artistika.
Četvrtu godinu zaredom “Bosanski dukat” privukao je veliki broj posjetitelja koji su imali priliku vidjeti kulinarska umijeća naših i regionalnih takmičara, ali i degustirati vrhunska domaća i strana vina, mliječne, pekarske, mesne, slastičarske i mnoge druge delicije iz domaće gastro ponude.
Podsjetimo, festival “Bosanski dukat” organizuje Udruženje gastronoma “Gastro kutak” i odbor poznatih bh. kuhara koji čine Hamid Hadžić, Igor Božić i Dragan Šljivić, a ove godine okupio je više od 100 kuhara i turističkih radnika iz 13 država.