10 najtraženijih pitanja o zdravlju i odgovori

- Advertisement -

Htjeli to priznati ili ne, svi smo se barem jednom u životu obratili pretraživaču Google sa nekom vrstom medicinskog pitanja i problema koji nas muči.

Uprkos činjenici da to baš i nije najbolja ideja i da pitanja na određene zdravstvene probleme nikako ne bi trebali tražiti na internetu, mnogi i dalje umjesto od pravog stručnjaka, traže pomoć od „Dr. Google-a“. Prema navodima Google-a, u posljednjih godinu dana, većina ljudi je tražila odgovore o keto dijeti, ALS-u i endometriozi.

Piše: Sanja Savić

U nastavku pročitajte koje su to najpopularnije pretrage vezane za zdravlje, kao i njihove odgovore.

  1. Šta je Keto dijeta?

Već drugu godinu za redom, jedano od najčešće postavljenih pitanja odnosilo se na dijetu sa niskim unosom ugljikohidrata koja je dovela do gubitka težine veliki broj ljudi, a riječ je o Keto dijeti.

Keto dijeta podrazumjeva režim ishrane sa visokim procenat masnoća, umjerenim unosom proteina i veoma niskim procentom ugljikohidrata. Ova dijeta doprinosi gubitku težine tako što izaziva „ketozu“ – proces u kojem jetra masno tkivo pretvara u ketone koje tijelo koristi za energiju umjesto glukoze. Na ovaj način ne samo da se pospješuje sagorjevanje pohranjene masnoće, već se tijelo oslobađa i viška tečnosti.

Osim gubitka težine, keto dijeta može poboljšati izgled kože, pomoći kod sindroma policističnih jajnika, a korisna je i kod stanja poput dijabetesa. Ipak, ova dijeta ima i svoje mane poput kratkotrajnog gubitka težine i niza simptoma koji su sumirani kao „keto gripa“.

  1. Šta je ALS?

ALS je skraćenica za amiotrofnu lateralnu sklerozu – progresivnu bolest nervnog sistema koja napada nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini. Fizičar Stephen Hawking, koji je vjerovatno i najpoznatiji ALS pacijent, umro je od ALS prošle godine.

ALS se također naziva i Lou Gehrigova bolest, a naziv je dobila po igraču koji se povukao iz bejzbola 1939. godine upravo zbog ove bolesti. U decembru prošle godine krenulo je prvo ispitivanje i testiranje ALS tretmana na ljudima. Ispitivanje trenutno uključuje zdrave dobrovoljce, kao i osam pacijenata sa ALS-om kako bi testirali sigurnost novog lijeka, AT-1501.

  1. Šta je endometrioza?

Endometrioza se odnosi na stanje kod kojeg tkivo, koje bi inače trebalo da raste unutar maternice, raste van nje.

Endometrioza je privukla pažnju kada je TV zvijezda i producentica Lena Dunham u februaru prošle godine govorila o ovom problemu sa kojim se i sama suočava.

Slijedeći njen primjer, još nekoliko slavnih ličnosti je otvoreno progovorilo o istoj borbi, uključujući Gabrielle Union i pjevačicu Halsey koje su pričale o tome kako je endometrioza uticala na njihovu plodnost. Pored toga što su slavne osobe podigle svijest o ovom problemu, u julu je odobren i novi tretman za endometriozu, što je vjerovatno dovelo do povećane pretrage ovog pojma na Google-u.

  1. Koliko se dugo marihuana zadržava u urinu?

Postoji više odgovora na ovo pitanje, ali sve se uglavnom svodi na to da količina kanabisa koja se može otkriti u organizmu varira u zavisnosti od toga koliko mnogo i koliko često ga osoba konzumira.

Generalno, prema Healthline-u, marihuana se u urinu zadržava jedan do 30 dana nakon prve upotrebe. Međutim, kod svakodnevnih korisnika, može se otkriti i nekoliko mjeseci nakon posljednje upotrebe.

  1. Koliko dugo traje gripa?

Nakon velikog broja zabilježenih smrtnih slučajeva od gripe u posljednje dvije godine, ne čudi da se upravo ovo pitanje našlo u vrhu najčešćih Google-ovih pretraga.

Nažalost, nemoguće je postaviti određeni vremenski okvir kada je u pitanju gripa, jer to zavisi od brojnih faktora kao što su vrjeme kada je osoba zaražena, koliko je stanje ozbiljno i generalno zdravlje osobe. Kod većine, ukoliko govorimo o gripi bez komplikacija, gripa obično traje tri do sedam dana. Međutim, kašalj i slabost mogu da potraju i do tri sedmice poslije.

  1. Koliko dugo je gripa zarazna?

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, gripa je najviše zarazna u prva tri do četiri dana nakon početka bolesti. Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i djeca mogu biti zarazni nešto duži period.

Nažalost, simptomi gripe mogu početi i dva dana nakon što je virus ušao u tijelo, tako da je vrlo moguće da zarazite nekoga čak i prije nego što znate da ga imate. Kako bi sebe, ali i druge zaštitili od od virusa, najbolji način prevencije jeste vakcina protiv gripe. Uprkos onome što mnogi tvrde, vakcina protiv gripe ne uzrokuje gripu.

  1. Kada dolazi do implatacijskog krvarenja?

Žene koje su trudne ili pokušavaju da zatrudne često žele da znaju odgovor na ovo pitanje. Implantacijsko krvarenje se odnosi na lagano vaginalno krvarenje kada se oplođena jajašca vezuje za sluznicu materice žene. To se dešava kod jedne četvrtine trudnoća.

Prema navodima MayoClinic, implantacijsko krvarenje se javlja 10 do 14 dana nakon začeća i često je jedan od prvih znakova trudnoće. Implatacijsko krvarenje obično ne traje duže od 24 do 48 sati. Ukoliko primjetite krvarenje dok pokušavate da začnete, nemojte se uzrujavati, nego se posavjetujte sa svojim doktorom i otiđite na pregled.

  1. Zašto stalno osjećam umor?

Kao što možete pretpostavite, ne postoji samo jedan odgovor na ovo pitanje. Čak i ako osjećate da ste se dovoljno naspavali, moguće je da u toku dana osjetite značajan pad energije.

Neki od razloga koji mogu dovesti do osjećaja umora uključuju neadekvatnu ishranu sa mnogo kofeina i šećera, nedovoljan unos tečnosti, manje od sedam sati sna u toku noći, nedostatak tjelovježbe i stres.

Ipak, ukoliko primjetite da ste umorniji nego obično, bilo bi dobro da se konsultujete sa doktorom. Stalni osjećaj umora može biti znak brojnih zdravstvenih problema, kao i nedostatak vitamina.

  1. Kako se osjeća žgaravica?

Žgaravica se javlja kada se želučana kiselina vrati natrag u vaš jednjak, a MayoClinic je opsuje kao „goruću bol u grudima, odmah iza grudne kosti.” Bol i neugodan osjećaj su obično izraženiji nakon obroka, kad osoba leži i uveče.

Srećom, antacidi se mogu koristiti za liječenje povremenih napada žgaravice. Ipak, ukoliko se češće susrećete sa žgaravicom, razmislite o tome da izbacite kiselu i začinjenu hranu iz svoje prehrane.

  1. Šta uzrokuje povišen krvni pritisak?

Baš kao i neka druga pitanja iz teksta, ni ovo pitanje ne nudi samo jedan odgovor. Hipertenziju može izazvati niz čimbenika u zavisnosti od generalnog zdravlja i načina života, kao i lijekova koje uzimate ili drugih bolesti i medicinskih stanja. Neki od primjera tih stanja uključuju probleme s bubrezima i probleme sa štitnjačom.

Faktori rizika za visok krvni pritisak uključuju i stariju dob, porodičnu anamnezu, prekomjernu težinu ili gojaznost, fizičku (ne)aktivnost, upotrebu duhana, stres i konzumaciju alkohola. Ukoliko ste zabrinuti za vaš krvni pritisak, potrebno je savjetovati se sa doktorom kako bi se došlo do uzročnika.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...

Slatki krompir i njega kože

Beta karoten je nutrijent koji se nalazi u biljkama....