Blagodati zelenog povrća – jedete li ga dovoljno?

- Advertisement -

Zeleno povrće sadrži jako malo ugljikohidrata i kalorija što ga čini savršenim za osobe koje žele smršaviti.

Osim toga, ima ogromne količine vlakana koje nas čine sitim i potpomažu našem probavnom sistemu. Kako bismo najbolje iskoristili zdravstvene benefite koje zeleno povrće pruža, trebali bismo svakoga dana pojesti barem jedno.

Špinat

Špinat je dostupan tokom cijele godine, a možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Ovo zeleno lisnato povrće pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogato je antioksidansima i ima odlična antikancerogena svojstva, kao i fitonutrijentima koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije). Špinat je odličan i za zdravlje očiju. Štiti od bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.

Zelena salata

Osim što predstavlja idealnu namirnicu u borbi protiv viška kilograma, ljekovita svojstva zelene salate su brojna. Dokazano je da konzumacija zelene salate pomaže u jačanju organizma, potiče probavu, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema, sprječava anemiju, štiti srce i regulira holesterol u krvi… Bogata je vitaminima A,  B1, B2, B3, B6, C, E te mineralima poput bakra, kalcija, fosfora, magnezija i željeza.  Što su listovi zelene salate tamniji, to je više B vitamina. Također, vanjski listovi imaju dvostruke više vitamina C nego unutarnji listovi te sadrže beta karoten. Budući da je vrlo osjetljiva namirnica, najzdravija je svježe ubrana jer stajanjem gubi vitamine i minerale. Premda nisko kalorična, dovoljna su dva do tri lista zelene salate kako bi postigli dnevni unos vitamina A i kalija.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Blitva

Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću. Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin. Jedna je od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi svoje vrijednosti.

Zelena paprika

Paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta jer sadrži velike količine vitamina C. Ovaj vitamin stimuliše bijele krvne stanice, uspješno se bori protiv infekcija i time jača imuno sistem. Treba napomenuti da postoje studije koje dokazuju da zelena paprika poseduje antiupalna svojstva i može da utječe na smanjenje bolova uzrokovanih artritisom i reumom.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Rukola

Rukola je prepuna vlakana koji pomažu dobru probavu, a kako je i zasitna, nakon nje ne osjećate potrebu za masnom i slatkom hranom. Pomaže u snižavanju holesterola i razine šećera u krvi. Sto grama svježih listova rukole u sebi sadrži svega 25 kalorija. Ipak, sadrži mnoge značajne fitohemikalije, antioksidanse, vitamine, minerale – koji su neizmjerno važni za naše zdravlje.

Peršun

Peršun je jedan od najpopularnijih začina na svijetu. U staro doba urološki problemi rješavali su se peršinom, a slična situacija je i danas jer je upravo peršun temelj mnogih lijekova. Peršun pojačava i ubrzava lučenje mokraće i zato ga se često preporučuje kad osoba pati od upale mjehura ili bubrežnih kamenaca. Posebno je koristan čaj od peršina, ali dobro ga je jesti i svježeg. Bogat je antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...