Dr. Arapović: Oboljele od HIV-a ne treba stigmatizirati

- Advertisement -

U Federaciji BiH u prošloj godini otkrivena su nova 24 slučaja infekcije HIV-a od kojih je jedno preminulo, kazao je u četvrtak u Mostaru povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a infektolog Jurica Arapović.

Naglasio je kako je AIDS, nažalost, još uvijek prisutan među populacijom i da je do sada u svijetu zabilježeno skoro 80 miliona slučajeva HIV infekcije, a od toga je gotovo pola umrlo.

– S druge strane, i dan danas hiljade ljudi novootkrivenih. Gotovo sedmično se pet hiljada žena otkrije s HIV infekcijom na svjetskoj razini a među njima ima dosta i djece. Pema tome, definitivno pogađa, bez obzira na spol, bez obzira na dob, sve dobne skupine i bolest je koja zahtijeva jednu pažnju ne samo u ovome danu, nego zapravo svaki dan trebamo živjeti kao ovaj dan u godini – poručio je Arapović.

Govoreći o podacima za BiH, kazao je kako je od 1994. godine zabilježeno više od 400 HIV pozitivnih bolesnika.

U Federaciji BiH u prošloj godini otkrivena su nova 24 slučaja od kojih je jedno preminulo.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Život osoba oboljelih od HIV-a, kaže Arapović, nažalost je još uvijek stigmatiziran.

– Tu stigmu ne smijemo odbacivati samo na današnji dan kada nudimo povjerljivo testiranje, povjerljivo savjetovanje, povjerljivo komuniciranje s takvim potencijalnim osobama, nego na svakodnevnoj razini. Mislim da takve bolesnike ne treba nikako stigmatizirati nego ih interpolirati u zajednicu kao i sve druge bolesnike bilo koje druge zarazne, pa i hronične bolesti – naglasio je Arapović.

Dodao je kako dosadašnja terapija (takozvana HART terapija) polučuje jako dobre rezultate ukoliko je prisutna i dostupna u javno-zdravstvenim ustanovama, ali da tu terapiju, nažalost, danas svi nemaju.

– Naša država je osigurala da takvi bolesnici budu adekvatno, svjetski liječeni po svim svjetskim trendovima. Osigurala je da se mogu povjerljivo testirati, savjetovati – naglasio je Arapović.

U svemu tome, kako je dodao, jako je važno testiranje koje se mora povećati.

Predsjednik Studentske sekcije za hitnu medicinu Matej Lovrić istakao je kako “virus HIV-a nije nekakva bolest, odnosno nekakav virus koji se javlja po tamo nekim zemljama”.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

– Naime, prema dostupnim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u FBiH u 2021. registrirane su 23 osobe koje su oboljele odnosno koje imaju infekciju HIV-a, a deset osoba razvilo je kliničku sliku AIDS-a.

Ovogodišnji moto obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a kaže ‘Okončajmo nejednakosti, okončajmo AIDS, okončajmo pandemiju’ jer upravo prevencija i rana dijagnoza je najbolja metoda sprječavanja širenja svih zaraznih bolesti – poručio je Lovrić.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je u Mostaru, u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, organizirao testiranje na bolesti hepatitis B, hepatitis C, HIV i sifilis.

Građanima je na raspolaganju bio i punkt za cijepljenje protiv covida-19, a u ponudi su bila cjepiva Moderna, Pfizer/BioNTech i Sinopharm.

Događaj je održan u saradnji s Asocijacijom infektologa u BiH (AI BiH), Klinikom za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB Mostar), Udruženjem Partnerstvo za zdravlje (PiH), Udruženjem studenata medicine u BiH (BoHeMSA), te studentskim udrugama Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...