Građani Srbije rekorderi u ispijanju alkohola, najmanje piju Bosanci i Hercegovci

- Advertisement -

Bosanci i Hercegovci piju najmanje alkohola na Balkanu, Srbijanci najviše

Građani Srbije godišnje popiju više od 12,5 litara alkohola što ih svrstava u balkanske rekordere, pokazalo je posljednje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prema ovom istraživanju, najmanje alkohola na području Balkana konzumiraju stanovnici Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema rezultatima pomenutog izvještaja, Turska je evropska zemlja čiji stanovnici u prosjeku konzumiraju najmanje alkohola i alkoholnih pića. Naime, prosječan stanovnik Turske stariji od 15 godina godišnje konzumira manje od 2,5 litara alkohola i alkoholnih pića. Turska je također u grupi zemalja u svijetu u kojima se godišnje popije najmanje alkohola.

Nakon Turske, posmatrano na evropskom nivou, slijede Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Malta i Italija, gdje jedna osoba iznad 15 godina u prosjeku godišnje konzumira od 5 do 7,4 litara alkohola i alkoholnih pića.

Na Balkanu najviše piju Srbijanci

Istraživanje WHO je pokazalo da na prostoru Balkana, u prosjeku, najmanje piju Bosanci i Hercegovci, Albanci i Makedonci, a najviše Srbijanci. Stanovnici Srbije u prosjeku godišnje popiju više od 12,5 litara. Odmah iza su Hrvati koji godišnje popiju do 10 do 12,4 litara alkohola i alkoholnih pića.

Prema navodima WHO-a, u BiH se najviše konzumiraju žestoka pića (73 posto), a nakon toga pivo (23 posto) i vino (četiri posto).

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

S druge strane, najviše alkohola i alkoholnih pića u Evropi konzumiraju stanovnici zemalja istočne i centralne Evrope, kao što su Ukrajina, Bjelorusija, Poljska, Bugarska, Češka, Mađarska, Rumunija, Slovačka i Rusija, gdje osoba starija od 15 godina u prosjeku godišnje konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića.

Osim ovih evropskih zemalja, zemlje gdje osoba starija od 15 godina u prosjeku godišnje konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića, su Srbija i Portugal.

Nakon ovih evropskih zemalja, najviše alkohola u prosjeku konzumiraju stanovnici Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španije, Belgije, Švicarske, Austrije, Grčke, Finske, Estonije, Latvije i Hrvatske, gdje punoljetan prosječan stanovnik godišnje popije od 10 do 12,4 litara alkohola.

U svijetu najviše piju Rusi, Ukrajinci, Poljaci, Bugari

Posmatrano na globalnom nivou, zemlje čiji stanovnici u prosjeku godišnje popiju najviše alkohola su zemlje istočne i centralne Evrope kao i Rusija, gdje u prosjeku jedan stanovnik na godišnjoj osnovi konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića.

S druge strane, zemlje u svijetu čiji stanovnici konzumiraju najmanje alkohola, odnosno manje od 2,5 litara godišnje po osobi, su mahom arapske zemlje, zemlje Bliskog Istoka i zemlje sjeverne Afrike.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

Od ostalih zemalja svijeta, prosječan stanovnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) godišnje konzumira od 7,5 do 9,9 litara alkohola i alkoholnih pića, Kine od 5 do 7,4 litra, Indije od 2,5 do 4,9 litara a prosječan stanovnik Kanade od 10 do 12,4 litara godišnje.

Prema posljednjim podacima WHO-a, najviše alkohola u prosjeku se popije u istočnoj Evropi, sjevernoj Aziji, zapadnoj Evropi i Kanadi, a najmanje na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi.

Inače, u prosjeku svaki čovjek u svijetu u godinu dana popije 6,1 litara čistog alkohola ili alkoholnih pića.

Također, zanimljivo je da skoro 30 posto ukupnog alkohola koji se popije godišnje odlazi na pića proizvedena u kućnim radionicama, za koja se naglašava da su posebno štetna za zdravlje.

Prema podacima WHO-a, procjenjuje se da je alkohol krivac za smrt 2,5 miliona osoba diljem svijeta godišnje, što je više od AIDS-a ili tuberkuloze. U Rusiji je, primjerice, jedna od pet smrti muških osoba uzrokovana alkoholom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...