Zdravlje

I gazirani sokovi povezani s rakom gušterače

0

I gazirani sokovi povezani s rakom gušterače, Life.baOsobe koje svake sedmice popiju najmanje dva zaslađena gazirana soka imaju u prosjeku 87% veći rizik obolijevanja od raka gušterače, objavili su američki naučnici s University of Minnesota.

Kod ispitanika koji su najčešće pili voćne sokove nije uočeno ovakvo povećanje rizika, pokazuju podaci prikupljeni od 60.000 osoba u razdoblju od 14 godina.

Istraživači napominju kako su ispitanici s najvećom konzumacijom zaslađenih gaziranih sokova najčešće imali i druge nezdrave navike.

Visok nivo šećera u ovakvim pićima može dovesti do povećanja prisutnosti inzulina u organizmu, što pridonosi razvoju stanica raka gušterače, objavio je časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

LIFE:  Želite izgubiti koji kilogram prije ljeta? Evo u koliko sati trebate imati prvi obrok

U ranije provedenim istraživanjima je veći rizik obolijevanja od raka gušterače uočen kod osoba koje češće jedu crveno meso.

Rak gušterače u svijetu odnosi 230.000 života godišnje. Zbog kasnog otkrivanja bolesti izgledi za preživljavanje 5 godina nakon dijagnoze iznose svega 5%.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like