Osobe koje svake sedmice popiju najmanje dva zaslađena gazirana soka imaju u prosjeku 87% veći rizik obolijevanja od raka gušterače, objavili su američki naučnici s University of Minnesota.
Kod ispitanika koji su najčešće pili voćne sokove nije uočeno ovakvo povećanje rizika, pokazuju podaci prikupljeni od 60.000 osoba u razdoblju od 14 godina.
Istraživači napominju kako su ispitanici s najvećom konzumacijom zaslađenih gaziranih sokova najčešće imali i druge nezdrave navike.
Visok nivo šećera u ovakvim pićima može dovesti do povećanja prisutnosti inzulina u organizmu, što pridonosi razvoju stanica raka gušterače, objavio je časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
U ranije provedenim istraživanjima je veći rizik obolijevanja od raka gušterače uočen kod osoba koje češće jedu crveno meso.
Rak gušterače u svijetu odnosi 230.000 života godišnje. Zbog kasnog otkrivanja bolesti izgledi za preživljavanje 5 godina nakon dijagnoze iznose svega 5%.