Zdravlje

Infografika – Novi korona virus prerasta u epidemiju

0

Najmanje devet osoba preminulo je od posljedica zaraze novim virusom koji se nedavno pojavio u Kini, a već su dijagnosticirani i slučajevi zaraze u još četiri države, javlja Anadolu Agency (AA).

Infografika – Novi korona virus prerasta u epidemiju, Life.ba

Najmanje devet osoba preminulo je od posljedica zaraze novim virusom koji se nedavno pojavio u Kini, a već su dijagnosticirani i slučajevi zaraze u još četiri države. ( Aldıjana Hadzıc – Anadolu Agency )

Kineski zdravstveni zvaničnici potvrdili su jutros da je od nove vrste virusa preminulo devet osoba u gradu Wuhanu u kojem se opasni virus pojavio prošlog mjeseca.

List “ECNS“ javlja da je do sada zaraza novom vrstom Koronavirusa dijagnosticirana kod 440 osoba.

Zbog prijetnje koju širenje novog virusa predstavlja na globalnom planu, Svjetska zdravstvena organizacija će danas održati vanrednu sjednicu u Ženevi.

Kineske zdravstvene institucije ranije su saopćile da se virus prenosi sa čovjeka na čovjeka, a stručnjaci u toj zemlji otkrili su da virus na ljude mogu prenositi i divlje životinje.

Direktor Kineskg centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CCDCP) Gao Fu saopćio je da je nekoliko ljudi zaraženo posredstvom životinja koje su ilegalno prodavane na tržnici morskih plodova u Wuhanu, administrativnom centru provincije Hubei.

LIFE:  U Njemačkoj zabilježen najveći porast broja novih slučajeva COVID-19 od maja

Gao je upozorio da se novi virus brzo širi jer se prilagođava sredinama i mutira.

Iz Centra za epidemiologiju i kontrolu zaraznih bolesti na Univerzitetu u Hong Kongu, koji sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO),  tvrde da se nova vrsta virusa znatno brže širi Kinom od zvaničnih informacija koje su dale kineske institucije.

Uz Centra tvrde da je novim virusom u Wuhanu zaraženo blizu 1.350 osoba i to u prvih 20 dana januara.

Ista vrsta virusa otkrivena je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Lokalne vlasti u Wuhanu već su upozorile građane da ne napuštaju to mjesto, kao i građane iz ostatka Kine da ga ne posjećuju kako bi se spriječilo širenje opasnog virusa.

Strahuje se da bi se virus mogao proširiti u na druge dijelove svijeta, a uskoro se očekuju i konkretnije preventivne mjere.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like