Kako brzo ojačati imunitet?

- Advertisement -

Velika zdravstvena kriza uzrokovana globalnom pandemijom koronavirusa sve je natjerala da razmisle o svom zdravlju.

S obzirom na to da izlazimo iz zimskog perioda u kojem su razne bakterijske i viralne infekcije oslabile naš imunitet, pravo je vrijeme da se vratimo u formu.

Prema uputama Medicinskog fakulteta sveučilišta Harvard, brzinsko jačanje imuniteta moguće je samo uz velike promjene u načinu života.

Savjetuju prestanak pušenja, izbjegavanje alkohola, redovitu tjelovježbu, gubitak viška kilograma i dovoljnu količinu sna jer bez navedenog naš imunosni sustav nema šanse za oporavak.

Ključna stvar u njegovom jačanju je zdrava prehrana bogata tvarima koje su neophodne za dobar imunitet i za borbu protiv infekcija:

1.PROBIOTICI

Nazivaju se dobrim bakterijama. Ovi mikroorganizmi žive u našoj utrobi i prva su linija obrane od svega “lošeg” što moramo probaviti. Oni štite organe i prije nego štetne tvari dobiju šansu cirkulirati našim krvotokom. Sva fermentirana hrana bogata je probioticima, a među široko dostupnim namirnicama u kojima ih ima najviše nalaze se jogurt, kefir i kiselo zelje.

  1. PROTEINI
PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Ne zaboravite redovit unos proteina. Osim mesnih protein, tu su i znatno zdraviji biljni proteini. Možete ih, između ostalog, naći u grahu, slanutku, leći, grašku, heljdi, kvinoji i amarantu. Orašasti plodovi i bućine sjemenke također su odličan izvor biljnih proteina, a bogate su i antioksidansima koji također pomažu našem imunosnom sustavu.

  1. VITAMINI

Vitamin C najčešće povezujemo s jačanjem imuniteta, a za to imamo dobar razlog. Ovaj vitamin stvarno štiti tijelo od bakterijskih i virusnih infekcija, a također stimulira formiranje antitijela koja se bore protiv istih infekcija. Vitamin C ne može se sam sintetizirati u našem tijelu poput vitamina D pa ga moramo sami unositi u organizam na dnevnoj bazi. Citrusi poput limuna, naranči i grejpa najpoznatiji su izvor ovog vitamina, ali njegove velike doze naći ćete i u kiviju, dinji, brokuli i karfiolu.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Nedostatak vitamina A oslabljuje imunosni sustav i povećava mogućnost viralnih infekcija pa je i ovaj vitamin važan za zdravlje. Nalazi se u batatu, paprici, mrkvi, tikvi, špinatu i zelenom lisnatom povrću.

Vitamin E snažan je antioksidans koji pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala u tijelu, a istraživanja su pokazala da ima važnu ulogu u zaštiti od infekcija. Najlakše ćete ga unijeti u prehranu konzumiranjem badema, lješnjaka i kikirikija, a značajne količine nalaze se i u zelenom povrću.

  1. VODA

Mnogi zaboravljaju da je konzumacija vode neophodna bez obzira na to borite li se protiv infekcije ili je samo želite spriječiti. Hidratacija organizma je izrazito važna i iako nam razne juhe, variva, čajevi i sokovi pomažu u tome, obična voda je ipak primarna jer pomaže u bržoj regeneraciji stanica.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...