Koronavirus: Mjere zaštite Svjetske zdravstvene organizacije

- Advertisement -

Pratite najnovije informacije o pojavi zaraze virusom COVID-19, koje su dostupne na web sajtu Svjetske zdravstvene organizacije i kod nacionalnih i lokalnih javnih zdravstvenih ustanova.

Većina zaraženih osoba ima blage simptome i oporavi se, ali kod drugih oni mogu biti jači. Vodite računa o svom zdravlju i zaštitite druge na sljedeći način:

  • Redovno i detaljno perite ruke sredstvom za pranje ruku na bazi alkohola ili ih perite vodom i sapunom.

Zašto? Pranjem ruku vodom i sapunom ili sredstvom na bazi alkohola ubijate viruse koji su vam možda na rukama.

  • Držite se bar jedan metar dalje od bilo koga ko kašlje ili kiše.

Zašto? Kad neko kašlje ili kiše, ta osoba raspršuje male kapi iz nosa ili usta koje mogu sadržavati virus. Ako se nalazite previše blizu, može se desiti da udahnete te kapljice zajedno sa virusom COVID-19, ukoliko je osoba koja kašlje zaražena.

  • Izbjegavajte da dodirujete oči, nos i usta.

Zašto? Ruke dolaze u dodir sa mnogo površina i mogu da pokupe viruse. Zaraženim rukama virus može lako da se prenese na oči, nos i usta. Odatle virus može da uđe u tijelo. Tako se osoba razboli.

  • Potrudite se da i vi i osobe oko vas održavaju dobru respiratornu higijenu. To znači da kad kašljete ili kišete prekrijete usta i nos savijenim laktom ili maramicom. Odmah potom bacite upotrijebljenu maramicu u smeće.

Zašto? Kapi šire virus. Održavanjem dobre respiratorne higijene štitite osobe oko sebe od virusa kao što su prehlada, gripa i COVID-19.

  • Ostanite kod kuće ako se ne osjećate dobro. Ukoliko imate visoku temperaturu, kašljete ili otežano dišete, potražite medicinsku pomoć i odmah idite na pregled. Pratite uputstva lokalnih zdravstvenih ustanova.

Zašto? Nacionalne i lokalne vlasti imaju najnovije podatke o situaciji u vašoj oblasti. Odlazak na pregled omogućit će vašem ljekaru da vas brzo uputi u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Na ovaj način ćete se također zaštititi i spriječiti širenje virusa i drugih infekcija.

  • Obavještavajte se o razvoju situacije sa virusom COVID-19. Slijedite savjete koje vam daje vaš ljekar, nacionalne i lokalne zdravstvene vlasti ili vaš poslodavac, o tome kako treba zaštititi i sebe i druge od virusa COVID-19.

Zašto? Nacionalne i lokalne vlasti imaju najnovije informacije o tome da li se virus COVID-19 širi u vašoj oblasti. Od njih ćete dobiti najbolje savjete o tome šta osobe u vašoj oblasti treba da rade kako bi se zaštitile.

Uкоliко imаte simptоmе rеspirаtоrnоg оbоljеnjа sа pоvišеnоm tjеlеsnоm tеmpеrаturоm, radi vaše sigurnosti, kao i bezbjednosti ljudi u vašem okruženju, obavezno se javite  na brој 124 ili 033 611-111 (JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo).

Sva istraživanje govore da prevencija i rano detektovanje bolesti pomažu da se bolest na vrijeme otkrije a da to povećava šanse za oporavak.

Vezani sadržaj:

Ko namjerno širi Corona virus u BiH? Kako spriječiti to širenje?

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...

Slatki krompir i njega kože

Beta karoten je nutrijent koji se nalazi u biljkama....